han Správy Zo Slovenska

FOTO ako dôkaz: Muránska Huta a Predná Hora sú odrezané od sveta

Búrka, ktorá sa pred mesiacom prehnala Muránskou planinou, napáchala veľké škody. Odvtedy je Muránska Huta s Prednou Horou odrezaná od zbytku okresu Revúca.

Ilustračný obrázok k článku FOTO ako dôkaz: Muránska Huta a Predná Hora sú odrezané od sveta
5
Galéria
Zdroj: Milan Hanzel

Na poslednú júnovú nedeľu roku 2020 obyvatelia Muránskej Huty, ktorá je poslednou obcou na severe Revúckeho okresu v Banskobystrickom kraji, tak skoro nezabudnú. Ničivá prietrž mračien doslova zmietla štátnu cestu medzi Muráňom a Prednou Horou.

Hlavný ťah je fuč

Práve trasa Revúca – Muráň – Predná Hora – Muránska Huta – Červená Skala je hlavným ťahom na severe okresu. Spája nielen okresy Revúca a Brezno, odkiaľ sa dá napojiť na Banskú Bystricu, či severovýchodne na Telgárt – Dedinky, či Poprad, ale hlavne je odrezaný od sveta aj Národný park Muránska planina.

Obchádzka je, ale…

Búrka za sebou zanechala zdevastovaný takmer kilometrový úsek na ceste Muráň – Predná Hora a oprava bude trvať niekoľko mesiacov. Jedna vec sú turisti, ktorí sa do oblasti dostanú obchádzkami, či do Národného parku od Tisovca, ale horšie sú na tom obyvatelia Muránskej Huty a Prednej Hory. Tí sa do okresného mesta, či obce Muráň síce dostanú, ale len zdĺhavou obchádzkou po lesnej ceste: Muráň – Veľká lúka – Javoriny. Úsek je kontrolovaný políciou, ktorá obyvateľov s trvalým alebo prechodným pobytom v Muránskej Hute púšťajú v hodinových odstupoch.

„V obci Muránska Huta som sa narodil a vlastním tu nehnuteľnosť, ktorú využívame s rodinou ako chalupu, a keď som zbadal, čo sa stalo, bolo mi a stále je, do plaču. Tá obchádzka je síce katastrofálna, ale aspoň, že je. My tu strávime pár týždňov v lete, čiže to nejako vydržíme. Nakúpiť sa v obci dá, ak niečo potrebujeme vyberieme sa do Telgártu či Heľpy. Ale Revúca je Revúca… Preto mi je mi ľúto miestnych. Verím, že kompetentní niečo vymyslia a hlavne rýchlo dajú cestu dokopy,“ uviedol pán Milan, ktorý ako vlastník nehnuteľnosti v obci môže po vydaní súhlasu tiež využiť náhradnú obchádzku.

Predná Hora je tiež „mimo dosah“

Na kopci nad „Hutou“ sa nachádza Predná Hora, ktorá patrí do jej katastra, je na tom rovnako ako uvádzame vyššie. Akurát, že na Prednej Hore sa nachádza Odborný liečebný ústav psychiatrický a penzión. Liečebný ústav na svoje stránke zadáva informácie a trasy s obchádzkami a rovnako je na tom aj penzión.

Kedy bude hlavná cesta prejazdná?

  • Utorok 28.7. – pracovné stretnutie so zástupcom spoločnosti, ktorá realizuje projektovú prípravu rekonštrukcie poškodeného úseku cesty II/531
  • Streda 29.7. – rokovanie na ministerstve dopravy, nadväzujúce na listy predsedu BBSK so žiadosťou o pomoc a koordinovanie postupu a financovania opravy havárie
  • Štvrtok 30.7. o 8:30 – pred budovou BBSK – mediálny brífing k aktuálnemu vývoju situácie a ďalším krokom BBSK

„V budúcom týždni pripravujeme výjazdové stretnutie so starostami obcí dotknutých okresov a verejnosťou priamo v regióne, kde zodpovieme na prípadné ďalšie otázky. O mieste a čase konania budeme informovať,“ informovala Lenka Štepáneková, vedúca oddelenia komunikácie Banskobystrického samosprávneho kra­ja.

V OBRAZOCH: Zábery poškodených ciest v Revúckom okrese
14
Galéria
Zdroj: TASR/Branislav Caban
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM