Rôzne

FOTO: Dorazil k nám saharský prach. S umývaním auta sa radšej neponáhľajte!

Na Slovensku ostali šoféri nepríjemne zaskočení. Nad našim územím sa v týchto dňoch nachádza prach, ktorý pochádza až zo Sahary. Ranné búrky sa postarali o to, že skončil na autách.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Dorazil k nám saharský prach. S umývaním auta sa radšej neponáhľajte!
7
Galéria
Zdroj: iMeteo.sk

Vlna saharského prachu sa začala cez víkend nad Európou stáčať a zaťažila atmosféru vo viacerých krajinách. Prach pôvodom zo Sahary sa nad naše územie dostal už v stredu v ranných hodinách.

S umývaním počkajte

„To, že sa v ovzduší nachádza prach zo Sahary, môžeme sledovať napr. pri východe a západe slnka, ktoré má v týchto dňoch špecifické sfarbenie. Taktiež aj jasná obloha nemá typickú modrú farbu. Okrem toho však existuje ešte jedna možnosť, ako jeho prítomnosť dokázať,“ vysvetľuje iMeteo.sk.

Postarali sa o to ranné búrky, ktoré zasiahli západné Slovensko. Dážď totiž stiahol spomínaný prach dole. „Odniesli“ si to autá, ktoré boli zaparkované vonku. Ak sa ich rozhodnete umývať, radšej s tým ešte počkajte.

„Posledné zvyšky saharského prachu nad územím Slovenska odznejú počas soboty. Dovtedy môžu prehánky špiniť autá stále dookola,“ radí portál.

Ešte bude pršať

Na východe môžu byť výdatnejšie lejaky aj počas štvrtkového dňa. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy pred búrkami.

Vo štvrtok sa môžu búrky vyskytnúť na celom území Slovenska s výnimkou Bratislavského a Trnavského kraja. Na východe totiž hrozia búrky do 18.00 h.

Búrky môžu sprevádzať aj krúpy. „S búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 až 40 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu,“ dodávajú meteorológovia na webe SHMÚ.

Pri búrkach je možný prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch. Môže tiež dôjsť k stekaniu vody zo svahov, bahnotoku či zatápaniu pivníc, podchodov a podjazdov.

Prečítajte si aj

Na Slovensko dorazil saharský prach
7
Galéria
Zdroj: iMeteo.sk
Zdroj: imeteo.sk/dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM