Zo Slovenska

Režim na hraniciach sa ešte NEZMENIL! Čo musíme dodržiavať po príchode na Slovensko?

Aj napriek rozhodnutiu Ústavného súdu naďalej platí sprísnený režim na hraniciach vrátane policajných kontrol.

Ilustračný obrázok k článku Režim na hraniciach sa ešte NEZMENIL! Čo musíme dodržiavať po príchode na Slovensko?
Zdroj: Dnes24.sk

Ústavný súd SR pozastavil účinnosť vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Tá od 9. júla stanovila povinnú karanténu okrem výnimiek pre všetkých nezaočkovaných ľudí prichádzajúcich na Slovensko.

Súd zároveň obnovil platnosť a účinnosť vyhlášky ÚVZ z júna, ktorá pri karanténnych opatreniach pri vstupe na Slovensko rozlišuje krajiny podľa cestovateľského semaforu na zelené, červené a čierne.

Účinnosť nadobudne v momente zverejnenia rozhodnutia ústavného súdu v zbierke zákonov. Malo by sa tak stať v nasledujúcich dňoch.

Rozhodujúca teda bude pandemická situácia a „farby“ na semafore, nie zaočkovanosť občanov.

Kontroly pokračujú

„V súčasnosti sa rokuje o ďalšom postupe. Rozumieme naliehavosti situácie a o výsledku a následnom nastavení podmienok na hraniciach bude verejnosť okamžite informovaná,“ skonštatovala v stanovisku hovorkyňa ÚVZ Daša Račková.

„Prosíme občanov, aby pri prekračovaní hraníc rešpektovali pokyny kontrolných zložiek. Osoby, ktoré majú stanovený termín na PCR testovanie, by ho mali využiť,“ doplnila.

Čo stále platí na hraniciach?

Všetky osoby sa pred príchodom na Slovensko:

  • musia zaregistrovať na korona.gov.sk/eh­ranica
  • v prípade leteckej dopravy (len ak lietadlo pristáva na území SR) vyplniť aj formulár na webovej stránke www.mindop.sk/covid
  • v prípade leteckej dopravy (len ak lietadlo pristáva na území SR) z inej krajiny ako sú uvedené na bit.ly/Zoznam­Krajin, osoby nad 12 rokov predložiť negatívny výsledok RT-PCR testu nie staršieho ako 72 hodín.

Všetci nezaočkovaní, ktorí vstúpia na územie Slovenska, musia ísť povinne na 14 dní do karantény.

Viac k téme

Výnimky z karantény

V platnosti je však viacero výnimiek. Kto po príchode na územie Slovenska nemusí absolvovať povinnú karanténu?

  • Zaočkované osoby nad 12 rokov, ktoré dostali aspoň prvú dávku vakcíny.
  • Nezaočkované osoby do 18 rokov za podmienky, že sa na žiadnu osobu v spoločnej domácnosti nevzťahuje karanténa.
  • Nezaočkované osoby nad 12 rokov, ktoré majú trvalý alebo prechodný pobyt na Slovensku a pracujú v inom členskom štáte EÚ, na Islande, v Nórsku, Lichtenštajnsku, Švajčiarsku alebo na Ukrajine a počas predchádzajúcich 14 dní navštívili len územie štátov EÚ, Island, Nórsko, Lichtenštajnsko, Švajčiarsko alebo Ukrajinu. Pri vstupe sa musia preukázať negatívnym výsledkom RT-PCR testu nie staršieho ako 7 dní.
  • Nezaočkované osoby nad 12 rokov, ktoré majú trvalý alebo prechodný pobyt v inom členskom štáte EÚ, na Islande, v Nórsku, Lichtenštajnsku, Švajčiarsku alebo v prihraničných oblastiach Ukrajiny do 100km od otvoreného hraničného priechodu a pracujú na Slovensku a počas predchádzajúcich 14 dní navštívili len územie štátov EÚ, Island, Nórsko, Lichtenštajnsko, Švajčiarsko alebo Ukrajinu. Pri vstupe sa musia preukázať negatívnym výsledkom RT-PCR testu nie staršieho ako 7 dní.
  • Nezaočkovaní občania SR nad 12 rokov, ktorí majú trvalý alebo prechodný pobyt v susednom štáte do 100 km od otvoreného hraničného priechodu. Pri vstupe sa musia preukázať negatívnym výsledkom RT-PCR testu nie staršieho ako 7 dní.

Kedy končí karanténa?

„Nezaočkované osoby nad 12 rokov musia nastúpiť do domácej izolácie. Domáca izolácia sa po bezpríznakovom priebehu končí dovŕšením jej 14. dňa alebo obdržaním negatívneho výsledku RT-PCR testu," informuje ministerstvo zahraničných vecí s tým, že test je možné podstúpiť v piaty deň izolácie.

Nezaočkovaným osobám do 12 rokov sa karanténa končí spoločne s ostatnými osobami v spoločnej domácnosti.

Dĺžka platnosti registrácie, výnimky z karantény pre študentov a iné osoby pravidelne prekračujúce hranice a ďalšie detaily sú uvedené vo vyhláške Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

Chystáte sa na dovolenku do Talianska, Chorvátska či Egypta? Viac o aktuálnych opatreniach v dovolenkových destináciách sa dočítate aj v kategórii Cestovanie.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj

Protest pendlerov na hraničnom priechode Milhosť
12
Galéria
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM