Šport

FOTO: Dve desatiny bodu za medailou. Strelec Tužinský bol v Riu blízko úspechu

Čoskoro 32-ročný strelec na olympiáde v Riu de Janeiro potvrdil, že vzduchová pištoľ je jeho najsilnejšia disciplína.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Dve desatiny bodu za medailou. Strelec Tužinský bol v Riu blízko úspechu
Zdroj: TASR

Juraj Tužinský prešiel kvalifikáciou bez väčšieho zaváhania a 3. miesto sľubovalo vo finále boj o medaily. Tužinský v ňom naozaj nechýbal, no nakoniec sa mu ušla len tá nepopulárna „zemiaková“. „Ešte si to poriadne neuvedomujem, ale veľmi sa teším, že som dnes mohol byť vo finále a zabojovať s najlepšími strelcami na svete. Je to veľmi dobrý pocit. Nespravil som žiadnu chybu, myslím si, že môžem byť spokojný," povedal krátko po svojom najlepšom výkone na OH v kariére.

Vedel však, že neskôr príde aj trpký pocit tesnej straty vytúženého kovu, navyše, keď sa chvíľku držal na čele finále. „Večer, keď to zo mňa všetko opadne, tak ma to bude asi mrzieť. Zo začiatku mi to celkom vychádzalo, no potom sa mi to rozbehlo po celom terči. Snažil som sa to dostať naspäť, no už som asi nemal sily. Ani tá hlava už tak nepracovala. Chýbala jedna dobrá desiatka a bola by to medaila. Škoda, mrzí ma to," uviedol.

PREČÍTAJTE SI: OH v Riu: Niektoré naše hviezdy chýbajú. Bude Saganov risk úspešný?

Zbierku nerozšíril

Tužinský mohol v Riu rozšíriť svoju medailovú zbierku na päť cenných kovov. Dosiaľ v kariére vybojoval štyri a všetky bronzového lesku. Prvý získal na majstrovstvách Európy 2010 v Merakeri, ďalší vlani na 1. európskych hrách v Baku. Záverečné dva pridal na podujatiach Svetového pohára v Gabale 2015 a tento rok práve v dejisku OH. Aj v sobotu potvrdil, že miestne podmienky mu sedia. „Môže byť, že mi sedí strelnica, ale tie sú u nás pištoliarov stavané podľa podobného štandardu. Možno je to to podnebie, keďže mám rád teplo. Strieľa sa mi tu fajn a aj diváci vo finále boli super," povedal.

Sústredenie si udržal počas celého dňa, v kvalifikácii sa síce rozbiehal pomalšie, no postupne vygradoval výborný výkon: „S prvou položkou v kvalifikácii som bojoval, chcel som tie preteky spraviť na 120% a dal som do toho veľa energie, čo ma stálo dosť času. No vedel som, že mi to sedí a že budem strieľať dobre aj v rýchlosti."

PREČÍTAJTE SI: HLASUJTE: Kto zo slovenských športovcov získa na olympiáde medailu?

Tréner je spokojný

Jeho tréner Tibor Kiss pridal: „Nečakal som, že to dopadne až takto dobre. No videl, som že je dnes v pohode a dotiahol to. Škoda tých dvoch desatín, chýbalo nám kúsok šťastia. Tie desatinky to sa nedá ani poriadne namieriť, odhadnúť. Medaila mu ušla asi pri pätnástej rane, keď dal tú ďalekú deviatku…"

Štvrtý muž celkového poradia disciplíny vzduchová pištoľ hovorí, že „streľba je psychicky veľmi náročný šport. Po výkone nie som ani tak fyzicky ubitý, ako mentálne. Ja som bol po pretekoch ‚vypnutý‘, nevedel som, či sa mám tešiť, alebo byť smutný. Kým mi to všetko došlo, tak to chvíľku trvalo. Teraz som už oddýchnutý a teším sa z toho. Dokázal som sám sebe, že viem strieľať,“ povedal čoskoro 32-ročný strelec, ktorý sa oproti hrám v Londýne 2012 zlepšil o jedenásť priečok.

Gratulácia od prezidenta Slovenska

Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska patril medzi prvých gratulantov strelcovi Jurajovi Tužinskému. „Je to obrovský úspech. Aj takáto ‚zemiaková‘ medaila veľmi poteší. Máme za sebou prvý deň a toto bolo skutočne príjemné prekvapenie. Prekvapili aj tenisti, Schmiedlová po tuhom boji vyhrala," povedal Kiska.

Prezident republiky v nedeľu navštívi slovenských športovcov priamo v olympijskej dedine. „Chcem sa pozrieť, ako naši športovci bývajú. Ako to tam vyzerá, porozprávať sa s nimi, čo ich teší a ako sú tu spokojní. Poobede si pôjdem pozrieť nejaké športy,“ uviedol, no presný program ešte nevedel.

Brazílskych organizátorov pochválil za otvárací ceremoniál, vyzdvihol najmä ekologický odkaz. „Bolo to veľmi pekné. Myslím si, že motív životného prostredia, ako ho podali, bol skutočne veľmi pôsobivý. Čítal som, že ceremoniál stál relatívne menšie peniaze ako napríklad v Číne a napriek tomu sa im podarilo vytvoriť úžasný zážitok," dodal.

Strelec Juraj Tužinský siahal na olympiáde na medailu
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM