Rôzne

FOTO: Dvojkolesové krásky, ktoré by vám bolo ľúto vytiahnuť do terénu

Vysadnúť na bicykel, stráviť na ňom hodiny kochajúc sa krásami prírody je dnes veľmi populárnou voľnočasovou aktivitou. Viete si ale predstaviť, že si na ňu zadovážite „tátoša“ v hodnote niekoľko tisíc eur?

Bicyklová renesancia. Podľa Earth Policy Institute, enviromentálnej skupiny, ktorá sídli v Spojených štátoch amerických, sa v rokoch 1950 až 2007 výroba bicyklov zoštvornásobila, zatiaľ čo pri autách len zdvojnásobila. Aktuálny trend zahŕňajúci posledných desať rokov nie je iný, prispieva k tomu rýchly nárast pohonných hmôt a samotné dopravné preťaženie. Jednoducho povedané, na priestor náročnejších automobilov je v dnešnom svete na každom kroku viac než dosť, bicykle preto ťažia zo svojej veľkosti i skladnosti obzvlášť pri parkovaní.

Bicykle sa aktuálne vyrábajú z ľahších materiálov, sú prenosnejšie ako v minulosti, majú množstvo prvotriednych bezpečnostných prvkov, dokonca sa do nich dá implementovať elektrický motor, ktorý šetrí sily i láka profesionálnych cyklistov uľahčiť si cestu za slávou. Dvojkolesový dopravný prostriedok ale nepúta len funkčnosťou a faktom, že jazdou na ňom robíme pre svoje zdravie niečo pozitívne, ale aj dizajnom. Niektoré kúsky si naozaj pozoruhodné.

PREČÍTAJTE SI: Hra, pri ktorej ide o zábavu i život! Pokémoni po čase opäť útočia a darí sa im to

Krásky odolnej konštrukcie a šialenej ceny

Medzi vizážou najkontroverznejšie a zároveň aj najpútavejšie patria výrobky od spoločnosti BSG Wood.b, ktorá sídli vo Francúzsku, v krajine každoročne organizujúcej najprestížnejšie cyklistické podujatie sveta Tour de France. Modelu dominujú kovové a hliníkové prvky, na oko veľmi dobre pôsobiaci jemný dizajn a aj napriek prvotnému klamlivému pohľadu, ktorý nám o konštrukcii (ráme) hovorí, že je veľmi krehká, máme pred sebou výnimočne odolný bicykel. Ak by sa vám naopak zažiadalo anglickej konzervatívnej klasiky, je tu Pashley Parabike, ktorý charakterizuje odpružené sedadlo, oblý rám a v tejto dobe populárne „vintage“ štýl, ten môže ešte doplniť košík zvolávajúci na piknik kdesi v prírode. Už len vysadnúť a zazvoniť na hlasnom zvončeku.

Dizajnovo najvýnimočnejšie kúsky podporené množstvom ocenení ponúka firma Vanmoof, ktorej činnosť pozorne sledujú hlavne zberatelia. Kto by si ale myslel, že takýto krásavec svojského vzhľadu patrí nanajvýš tak do vitríny, bude prekvapený. Akýkoľvek bicykel od tohto holandského výrobcu má osemstupňovú technológiu Shimano i výraznú brzdnú silu, vhodný je teda na jazdu v kopcoch.

Jeho konkurentom na poli vizuálneho zážitku je britská spoločnosť The Donky Bike, ktorá má pravidelne nominácie na najlepšie dizajnové kúsky roka v rámci ankety organizovanej Múzeom dizajnu v Londýne. DB má podsadený rám, zaujímavú jemne nemotorne vyzerajúcu konštrukciu. Bicykel ale dobre sedí na ceste, má silné kolesá a dostatočnú brzdnú silu.

Vizuálny zážitok ponúka aj estónsky Viks Steel Urban Cycle, ktorý charakterizujú jemné línie, jednoduchosť i netypické riadidlá, ktoré predpokladajú zvýšenú pozornosť pri samotnej jazde. Spoločnosť Velonia ho vyrobila len z dvoch oceľových rúrok.

PREČÍTAJTE SI: VIDEO: Kocka, nad ktorou sa potrápili mozgy z celého sveta, je ideálny fitnes!

Lahoda pre oči

Netradične vyzerajúce bicykle vyrábajú aj spoločnosti v Singapure, kde zaujal minimalistický GreenChamp Original, Japonsku, Taliansku, ale aj v Keni, JAR či USA. Všetky majú okrem pútavého dizajnu spoločnú aj cenu, ktorá by našinca, keď už nie úplne odradila, tak celkom isto zaskočila. Jednotlivé kusy sa pohybujú rádovo v stovkách až tisíckach eur. Bicykle spomínanej BSG Wood.b sa začínajú predávať na úrovni 3200 eur a vyšplhať sa môžu aj troj či štvornásobne vyššie.

Samozrejme, veľa záleží aj na samotnej špecifikácii a požiadavkách zákazníka, ako je to, napríklad pri návrhu talianskej Engeenius Cykno, ktorý stojí až 22-tisíc eur a vyzerá ako motocykel. To už si mnohí rozmyslia, či si za takú sumu radšej nekúpiť auto v plnej výbave. Len pre zaujímavosť, ide o produkt, ktorého kolesá sú vyrobené z uhlíkových vlákien, má elektrický pohon, 250 či 500-wattový elektromotor, kvalitný hardvér i výkonný softvér, ktorý ho ukazuje v svetle technicky vyspelého 21. storočia. Potiahnutý je kožou, čím upúta okolie.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM