Prokop Slováček Zo Slovenska

FOTO: Krásna Hôrka rastie do krásy, obnovená bude do troch rokov

Obnova národnej kultúrnej pamiatky, hradu Krásna Hôrka v Krásnohorskom Podhradí je v záverečnej fáze.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Krásna Hôrka rastie do krásy, obnovená bude do troch rokov
Zdroj: TASR

Dokončené sú krovy a strechy. Celý hrad je zastrešený tak, že odolá všetkým poveternostným podmienkam. „V krovoch máme doplnené požiarne steny, ktoré v prvom pláne neboli, ale hasiči ich vyžadovali. Pribudol bleskozvod, ktorý bol pôvodne jeden, teraz máme dva pre prípad ohrozenia bleskom. Máme vysúťažený návrh projektu na celkovú revitalizáciu Krásnej Hôrky," informoval generálny riaditeľ Slovenského národného múzea Viktor Jasaň.

Obnova zhltne milióny eur

Múzeum na rekonštrukciu hradu Krásna Hôrka a reštaurovanie vybraných zničených zbierkových predmetov doteraz vynaložilo 4.776.508 eur z poistného plnenia a 18.498 eur z verejnej zbierky.

Celkové náklady budú známe, až keď bude všetko hotové. „Môj odhad na základe rozhovorov, ktoré som mal a odhadu, ktorý vypracovali znalci, je od deväť do jedenásť miliónov eur,“ skonštatoval Jasaň.

Čítajte aj: TIPY NA VÍKEND: Oslavy cukrárov, ryžovanie zlata i stretnutie veteránov

Moderný stánok kultúry

Múzeum dnes predstavilo vizualizáciu hradu od víťaza výberového konania Ministerstva kultúry SR architekta Petra Kucharoviča. „Z hľadiska tvaru bude hrad taký istý, ako bol doteraz. Rozdiel bude v kvalite výtvarnej a technickej,“ priblížil jeho autor.

Ako ďalej uviedol, rozdiel bude v technickom vybavení a infraštruktúre hradu.* „Napríklad, len v takej triviálnej veci, ako sú hygienické a sociálne zariadenia pre návštevníkov a zamestnancov. Systém kontroly vstupu, to už nebudú tradičné vstupenky, už to bude na úrovni 21. storočia. Bude vymenená celá elektroinštalácia, nové kvalitné nasvietenie exponátov s ohľadom na udržateľnosť napríklad olejomalieb, keďže je potrebné špeciálne osvetlenie,“* skonštatoval architekt.

Najskôr o tri roky

Celý koncept musí podľa jeho slov schváliť vláda SR. V týchto dňoch dokončujú prieskumy a zamerania. „Máme hotové skoro všetky prieskumy. Finišujeme s diagnostickou časťou, po nej bude nasledovať návrhová etapa,“ dodal Kucharovič.

Dokončenie obnovy hradu zaradila vláda SR ako jednu zo svojich priorít do svojho programového vyhlásenia na toto volebné obdobie. Termín sprístupnenia hradu bude podľa riaditeľa SNM známy po súťaži na zhotoviteľa stavebných prác a expozície. „Skôr ako po treťom roku od tohto rozhovoru to rozhodne nebude,“ skonštatoval generálny riaditeľ Slovenského národného múzea Viktor Jasaň.

Čítajte aj: Ako si na dovolenke úplne nevyvetrať peňaženku? Tieto triky vám pomôžu

Oprava hradu Krásna Hôrka
20
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM