Aktualizované ELA Rôzne

FOTO: Na Slovensko dorazili silné supercelárne búrky. Zničili úrodu!

V našej oblasti už naplno úradujú búrky. Tie sú sprevádzané aj nebezpečnejšími javmi, najčastejšie zatiaľ krupobitím.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Na Slovensko dorazili silné supercelárne búrky. Zničili úrodu!
6
Galéria
Zdroj: iMeteo.sk/Martina Kačmárová

V Slovenskej ale aj Českej republike sa prvé búrky vyskytli už v ranných hodinách. Po tom, čo si dali na chvíľu prestávku, sa popoludní objavili opäť.

Varovanie pred povodňami

Na Slovensku to bolo v tatranskej oblasti, pričom sa búrky pomaly presúvali ďalej smerom na východ až juhovýchod. Okolo 17. hodiny udreli v okolí Bardejova.

„Najviac zasiahnutou je obec Malcov, v bardejovskom okrese. Supercelárna búrka tam priniesla krupobitie. Krúpy doslova zasypali časť obce. Miestni obyvatelia hlásia najväčšie škody najmä na poliach,“ informuje iMeteo.sk.

Aktualizované 19:34 Najmä na severovýchode krajiny tiež meteorológovia varujú pred prívalovými povodňami. Vydali výstrahy prvého i druhého stupňa, ktoré platia predbežne do 21.00 h.

Výstraha druhého stupňa pred búrkami platí pre okresy Prešov, Svidník a Vranov nad Topľov. Pre ostatné okresy Prešovského kraja, ako aj pre Banskobystrický, Trenčiansky, Košický a Žilinský kraj, platí prvý stupeň výstrahy.

Supercela aj v susednom Česku

Podobnú situáciu majú aj naši českí susedia. Približne pred 17. hodinou sa do okresu Opava, v Moravskosliezkom kraji, nasunula búrka, ktorá vykazovala supercelárne črty.

Aj ona bola sprevádzaná krupobitím. Niektoré krúpy mali priemer aj okolo 3 cm.

Búrlivá noc

Nadchádzajúca noc bude v našej oblasti mimoriadne búrlivá. Sformuje sa rozsiahly kompaktný búrkový systém, na čele ktorého sa bude vyskytovať mimoriadne silný nárazový vietor, ktorý môže páchať materiálne škody.

Už o niekoľko hodín to v našej oblasti opäť „vybuchne“. Počasie totiž ovplyvní rozsiahla búrková činnosť, ktorá prinesie intenzívne búrky predovšetkým do Česka, Rakúska, Nemecka a Poľska. Naše územie zasiahne búrkový systém len svojim okrajom.

K tvorbe výrazného búrkového systému dochádza už v týchto chvíľach nad Francúzskom, Nemeckom a Švajčiarskom. Pomaly sa vydáva na svoj postup smerom cez strednú Európu.

V nočných hodinách budú búrky postupovať cez severné Rakúsko a Česko, ďalej smerom do Poľska. Rozsiahly búrkový systém prinesie tisíce až desaťtisíce bleskov a vyskytnú sa nebezpečné sprievodné javy.

Škody napácha derecho

Intenzívne búrky sa formujú na studenom fronte, ktorý aktuálne oddeľuje teplotne dve výrazné vzduchové hmoty. Zatiaľ čo za studeným frontom sa natláča studený vzduch, tak pred ním vrcholí do našej oblasti príliv mimoriadne teplého vzduchu.

„Práve teplotný kontrast napomáha tvorbe intenzívnych búrok. Dnešný búrkový komplex, ktorý sa sformuje bude veľmi intenzívny a počas noci by sa malo presúvať tzv. derecho,“ dodáva iMeteo.sk.

Derecho je veterný jav, ktorý prinášajú väčšie a kompaktnejšie búrkové systémy, ktoré existujú dlhšiu dobu a dokážu zasiahnuť územie niekoľkých štátov v rozsahu stoviek kilometrov. Aby sme mohli hovoriť o derechu, tak je nutné, aby škody spôsobené vetrom boli početné na mnohých miestach, aby nárazy vetra presahovali rýchlosť 25 m/s a zasiahli oblasť v dĺžke najmenej 400 km.

Nárazový vietor hrozí najmä v noci

Na čele búrok sa očakáva silný nárazový vietor, ktorý môže dosahovať extrémne hodnoty. V tomto ohľade najextrémnejšie výstupy prináša český model Aladin, ten očakáva, že môžu nárazy prekračovať ojedinele rýchlosť až 40 m/s.

Silné nárazy vetra by mali vystriedať výdatné zrážky. Český hydrometeorologický ústav varuje, že niektoré toky môžu dosahovať úroveň až 3. povodňového stupňa.

Silný nárazový vietor bude teda počas nasledujúcej noci páchať škody. U nás vietor taktiež v podvečerných hodinách zosilnie a nárazy môžu dosahovať 20 m/s.

Supercela v Bardejovskom okrese
6
Galéria

Silné supercelárne búrky na Šariši Neďaleko Bardejova vznikla supercelárna búrka, ktorá s vysokou pravdepodobnosťou...

Posted by Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) on Tuesday, June 29, 2021
Zdroj: iMeteo.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM