Aktualizované han Zo Slovenska

VAROVANIE: K Slovensku mieria mohutné búrky! Blízko nás nie sú vylúčené ani tornáda

Veľmi silné búrky očakávajú meteorológovia od utorkového večera v Čechách i západnej časti Moravy. Komplex mohutných búrok, ktoré bude sprevádzať silný vietor, má doraziť aj ku nám.

Ilustračný obrázok k článku VAROVANIE: K Slovensku mieria mohutné búrky! Blízko nás nie sú vylúčené ani tornáda
Zdroj: Unsplash.com

Slovensko má nepriaznivé počasia zasiahnuť v priebehu večerných hodín. Ako uvádza portál imeteo.sk, pôjde o mimoriadne silné búrky, ktoré budú páchať škody.

Aktualizované 18:03 SHMÚ upozorňuje na silné supercelárne búrky na Šariši, jedna vznikla neďaleko Bardejova a postupuje ďalej na juhovýchod. „S vysokou pravdepodobnosťou prináša veľké krúpy, prípadne prívalový dážď a silný nárazový vietor,“ píšu meteorológovia.

Viac sa dočítate TU.

Aktuálne zápasíme s vysokými teplotami, ktoré na viacerých častiach Slovenska vyskočili nad hranicu +35 °C, ale má dôjsť k zmene počasia. „Počasie nad strednou Európou totiž ovplyvňuje studený front, na ktorom sa vytvorí ďalší výrazný búrkový systém, ktorý vo večerných a v nočných hodinách bude postupovať cez našu oblasť,“ píše imeteo.sk

Prídu od západu

Búrky už zasiahli východné Francúzsko, južné Nemecko, odkiaľ sa formuje spomínaný búrkový komplex, ktorý je sprevádzaný stovkami bleskov. „Rozsiahly búrkový komplex sa v podvečerných hodinách nasunie nad Nemecko a tesne pred západom Slnka začne postupovať nad Rakúsko a Českú republiku od juhozápadu smerom k severovýchodu,“ predpovedajú meteorológovia.

Ďalšie aktuálne témy

Bude vyvracať stromy?

Pred búrkami varujú aj v okolitých krajinách, hlavne v Česku, kde sa na Hodonínsku vo štvrtok (24. júna) prehnalo ničivé tornádo. V týchto oblastiach sa môžu rýchlo rozvodniť malé toky a suché korytá. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) dodal, že sa očakáva zatopenie podchodov, podjazdov či pivníc. Nárazy vetra môžu lámať konáre, vyvracať stromy. Možno tiež očakávať škody na majetku, výpadky v energetike i problémy v doprave.

Nebezpečné môžu byť tiež krúpy a blesky. Meteorológovia preto odporúčajú zabezpečiť okná, dvere, skleníky alebo voľne položené predmety.

„Na čele búrkového systému budú poryvy vetra presahovať rýchlosť 40 m/s, čo je v prepočte aj viac ako 140 km/h,“ konštatujú na imeteo.sk, kde dodávajú, že takýto silný vietor už vie napáchať veľké škody na majetku a vylúčené nie sú ani vyvrátené stromy.

Čo sa deje na Slovensku?

Kde udrú búrky?

Búrkový systém pretne hlavne oblasti Čiech a Moravy, ale dotkne sa aj nášho územia. Na imeteo.sk uvádzajú, že búrka nás zasiahne svojim okrajom.

Ostražitý treba byť najmä na západe a severozápade Slovenska počítať s tým, že bude silnieť vietor. Nárazy môžu dosahovať rýchlosť až okolo 20 m/s.

Búrky by sa však na našom území mali vyskytnúť len v oblasti Považia a Kysúc, kde je pravdepodobnosť najvyššia.

FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Supercela v Bardejovskom okrese
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM