ELA Zo zahraničia

FOTO Najväčšia výletná loď na svete vyplávala z Miami na prvú plavbu. Ako vyzerá IKONA MORÍ?

V sobotu prvýkrát vypláva najväčšia výletná loď sveta známa ako Icon of the Seas (Ikona morí).

Ilustračný obrázok k článku FOTO Najväčšia výletná loď na svete vyplávala z Miami na prvú plavbu. Ako vyzerá IKONA MORÍ?
7
Galéria

Má 20 poschodí a veľkosťou sa dá prirovnať k tri a pol futbalovým ihriskám. Loď bola konštruovaná viac ako 900 dní v lodenici vo fínskom meste Turku. S dĺžkou 365 metrov je dlhšia ako Eiffelova veža, na šírku má 64 metrov. Najväčšia loď na svete Icon of the Seas spoločnosti Royal Caribbean pojme 7600 pasažierov.

Spolu s posádkou na na ňu zmestí 10-tisíc ľudí. O tomto čase je už na svojej prvej komerčnej plavbe, v sobotu vyplávala z amerického Miami, informuje BBC.

„Je to krok zlým smerom,“ povedal Bryan Comer z Medzinárodnej rady pre čistú dopravu. Tá pred pár dňami vydala správu, podľa ktorej sú emisie z lodí poháňaných LNG vyššie, ako sa predpokladalo.

Prvá plavba

Stavba lode, ktorú si objednala spoločnosť Royal Caribbean, prebiehala vo fínskom prístave Turku. Náklady na jej výstavbu dosiahli zhruba 1,1 miliardy eur. Skúšobná plavba sa konala už v júni minulého roka. Plavidlo pokrstil v utorok hviezdny argentínsky futbalista Lionel Messi, ktorý v súčasnosti hrá za tím Inter Miami.

Prví klienti komerčnej plavby vyplávali z Miami na Floride. Loď bude podnikať sedemdňové cesty do východného a západného Karibiku. Ceny palubných lístkov pre jednu osobu začínajú na 1 700 dolároch.

„Rezervácie na naše cesty vzrástli o 55 percent v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka,“ povedal v rozhovore pre Cruise Trade News viceprezident spoločnosti Royal Caribbean Ben Bouldin. Dodal, že vzrušenie z plavby v Karibiku ešte nikdy nebolo väčšie.

Moderné vybavenie

Najväčšia loď na svete disponuje 18 palubami, z toho 16 je ich určených pre cestujúcich. Počet kajút dosahuje 2 805. Zaujímavé je aj číslo výťahov na palube: 24.

Spoločnosť Royal Caribbean záujemcov láka na moderný vzhľad a vybavenie.

Medzi najzaujímavejšie časti lode nepochybne patrí aquapark. Cestujúci sa na vysokých tobogánoch alebo šmykľavkách s voľným pádom zvezú bezplatne. Vyskúšať si môžu aj surfing alebo „nekonečný“ bazén.

Lákadlá aj zábava

Lákadlami sú aj ľadová plocha, divadlo alebo horolezecká stena, ktorá poskytne jeden z najlepších výhľadov na more. O zábavu sa postará aj minigolfové ihrisko Lost Dunes alebo ihrisko na futbal či basketbal.

Nudiť sa nebudú ani deti, pre nich postavili ihrisko s kolotočom a atrakciami alebo plytké bazéniky. Na palube tejto lode registrovanej na Bahamách sa nachádza sedem bazénov, šesť toboganov, kolotoč, klzisko a viac ako 40 stravovacích zariadení a barov. Na lodi okrem toho vystupuje 50 hudobníkov a komikov vrátane 16-členného orchestra.

Najväčšia loď na svete Icon of the Sea
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM