Magazín Cestovanie

Vianoce sme strávili na zaoceánskej lodi. Čo nás zaujalo najviac a ako to tam vyzerá? FOTO

Stráviť dovolenku na zaoceánskej lodi nie je pre mnohých Slovákov nič nové a tí, ktorí prišli tomuto typu dovolenky na chuť, nám dajú za pravdu, že je to prudko návykové.

Ilustračný obrázok k článku Vianoce sme strávili na zaoceánskej lodi. Čo nás zaujalo najviac a ako to tam vyzerá? FOTO
26
Galéria
Zdroj: Martina Zelenayova

Čím ďalej, tým viac ľudí trávi Vianoce a sviatky mimo domova. Či už u priateľov, v horských hoteloch, na chatách, na zimných dovolenkách a v posledných rokoch najmä v EXOTIKE.

My sme zvolili inú alternatívu, a to dovolenku na zaoceánskej lodi, ktorá sa plavila okolo Kanárskych ostrovov so zastávkou na portugalskej Madeire.

Na lodi aj na súši

Počasie na Kanárskych ostrovoch i Madeire dosahuje v tomto ročnom období príjemných 20 – 22 °C, čo nám umožnilo zažiť si ostrovy inak ako v lete, pozrieť si najzaujímavejšie miesta, prírodné krásy a úkazy, vidieť známe levády na Madeire, prejsť si prístavné mestečká, v ktorých sme kotvili a nasať vianočnú „ostrovnú“ atmosféru. No a v neposlednom rade ochutnať miestne špeciality a posedieť si na slniečku pri džbáne domácej Sangrie.

Najväčším lákadlom však bola samotná plavba zaoceánskou loďou, ktorá bola pre nás novinkou.

Loď, na ktorej sme sa plavili, spustili prvýkrát na vodu na jar v roku 2021, takže išlo o novú loď, luxusne zariadenú, poháňanú tekutým plynom, s dĺžkou 337 metrov a šírkou 42 metrov.

Mesto na palube

Kapacita lode je 6600 ľudí pri maximálnom obsadení a na palube pracuje 1500 osôb. Loď pripomínala veľké shopping centrum na 18 poschodiach. „Je to mesto v meste,“ hovoril nám obsluhujúci personál.

V čase Vianoc bola loď sviatočne vyzdobená, nechýbali stromčeky, svetielka a krásne dekorácie, čo bezpochyby dotváralo vianočnú atmosféru. Prekvapením bol aj vianočný darček, ktorý sme si našli na izbe 24. decembra po večeri.

Na lodi sa nachádza množstvo reštaurácií počnúc tými samoobslužnými, kde máte jedlo aj pitie v rámci pobytu zdarma, á la carte reštauráciami rôzneho typu: piváreň, japonská, ázijská, sushi, s morskými špecialitami ale aj s burgerom či fast foodom. Vinotéka, cukráreň, množstvo barov vo vnútorných priestoroch ako aj na vonkajších palubách.

Článok pokračuje pod fotografiou.

Zdroj: Martina Zelenayova

Sauny, kasína, bary a nočný život

Na lodi môžete skúsiť šťastie v kasíne, navštíviť kino, užiť si legendárne večierky na terase pri bazéne a v plážovom klube, tanečné párty v bare, televízne show v kinách a štúdiu, showtime v divadle, fascinujúce laserové predstavenia, unikátne scénografie a LED technológie, večerné cestovanie v čase, vzrušenie v Mystery Room.

Stráviť čas môžete vo veľkom átriu na troch poschodiach, kde prebieha hlavný kultúrny program, vystúpenia umelcov, artistov z celého sveta.

Užiť si môžete skutočne impozantný wellness s piatimi saunami, organizovanými ceremóniami, relaxačnými procedúrami, s rôznymi oddychovými miestnosťami, vírivkami a ležadlami na palube.

Nechýba shopping zóna s obchodíkmi, kaderníctvo, nechtový salón či veľké fitness centrum. Deti sa zabavia na basketbalovom ihrisku, na tobogánoch, lezeckej stene, v lanovom centre, v detských zónach a, samozrejme, v bazénoch. Tých je tam hneď niekoľko.

Bazény a tobogánový svet

V zadnej časti paluby pri vonkajšom bare nájdete bazén nekonečným okrajom, niekoľko víriviek a množstvo lehátok na ležanie. V prednej časti sa nachádza vnútorný Beach Club s bazénom, barmi a oddychovými zónami, pódiom na večerný program. Na prednej palube nájdete ďalší bazén, vonkajší bar a vírivky.

A niekde medzi týmto všetkých tobogánový svet. Vybrať si môže ozaj každý a čo nás prekvapilo najviac, bolo, že aj napriek plnej kapacite sa ľudia počas dňa v priestore lode tak nejako „roztrúsia a stratia“.

Článok pokračuje pod fotografiou.

Zdroj: Martina Zelenayova

Vždy v inom prístave

Na lodi si môžete zaplatiť absolvovanie rôznych workshopov, prednášok odborných lektorov či ochutnávok a degustácií. Nás zaujala ochutnávka vína a sushi workshop, kde sa z nás počas večera stali sushi majstri.

Veľkou výhodou dovolenky na zaoceánskej lodi je, že loď sa plaví v noci a počas dňa kotví vždy v inom prístave, takže ľuďom s cestovateľskou povahou ako my dáva priestor „zmiznúť“ počas dňa z lode, spoznať nové miesta a užiť si vlastný program.

Pre tých menej aktívnych organizuje lodná spoločnosť fakultatívne výlety na TOP miesta v destinácii. Katamaránom za delfínmi, štvorkolkami po dunách, autobusom na vyhliadky či pláže, bicyklami cez krajinu.

Na výber je nepreberné množstvo vskutku zaujímavých aktivít. Kto nechce, môže samozrejme využívať pohodlie luxusnej lode od rána do večera. Prekvapivá je aj cena takéhoto pobytu, ktorá nás na osobu vyšla menej ako dovolenka v Slovákmi obľúbenom Chorvátsku. My sme si dovolenku na lodi užili naplno a táto plavba určite nebola naša posledná.

Výletná loď Madeira
26
Galéria
Zdroj: Martina Zelenayova
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM