Monika Gécziová Regióny

FOTO: Nežná revolúcia v Bardejove: Pred 29 rokmi vyšli ľudia do ulíc aj v našom meste

Nežná revolúcia v roku 1989 zmenila československé dejiny. Davy ľudí v celej krajine prejavili svoju nespokojnosť a vyšli do ulíc. 27. novembra bol štrajk aj v Bardejove.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Nežná revolúcia v Bardejove: Pred 29 rokmi vyšli ľudia do ulíc aj v našom meste
Foto: Ferdinand Hažlinský

Nežná alebo zamatová revolúcia začala 17. novembra štrajkom študentov v Prahe na Národní třídě a pokračovala až do 29. decembra vo všetkých kútoch našej krajiny. Počas tohto obdobia sa menili dejiny.

Občania Československa prejavili vôľu skoncovať s vládou jednej strany a tak bol na 27. novembra 1989 vyhlásený dvojhodinový celoštátny generálny štrajk. V čase medzi 12:00 až 14:00 vyšli do ulíc aj Bardejovčania.

„V Bardejove na námestí Osloboditeľov, dnešnom Radničnom námestí, sa pred Radnicou presne o 12:00 zhromaždilo odhadom dvetisíc, niekde sa uvádza že až okolo tritisíc ľudí. Niektorí si priniesli aj transparenty. Na pokyn organizátorov sa dav postupne zhromaždil pred MsNV,“ spomína na udalosti spred 29 rokov milovník histórie a zakladateľ facebookovej stránky Bardejov kedysi a dnes Ferdinand Hažlinský.

Ako dodáva, usporiadatelia štrajku v Bardejove dokonca zabezpečili ozvučenie a tak sa námestím počas prejavov i po nich ozývali rôzne heslá: „Nad davom zdvihnuté ruky ukazovali prstami písmeno V a samozrejme sa ozývalo aj štrnganie kľúčmi“.

Ďalšie zhromaždenia v našom meste sa uskutočnili v Športovej hale Mier 29. novembra a následne 1. a 5. decembra na námestí, pričom organizátorom bola Občianska iniciatíva VPN v Bardejove.

OBRAZOM: Takto sa v novembri 1989 štrajkovalo v Bardejove
4
Galéria
Foto: Ferdinand Hažlinský
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM