ELA Správy Zo zahraničia

FOTO: Olena Zelenská v europarlamente: Von der Leyenová sa NAHODILA do farieb Ukrajiny

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v stredu začala na pôde Európskeho parlamentu v Štrasburgu v poradí už svoju tretiu správu o stave Európskej únie. Sprevádzala ju vzácna návšteva.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Olena Zelenská v europarlamente: Von der Leyenová sa NAHODILA do farieb Ukrajiny
12
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Šéfka exekutívy EÚ, oblečená do farieb ukrajinskej vlajky, prišla do zasadacej miestnosti EP v sprievode Oleny Zelenskej, manželky ukrajinského prezidenta.

Podpora Ukrajine

Predsedníčka EP Roberta Metsolová (oblečená v modrej blúzke pod čiernym sakom) privítala von der Leyenovú a Zelenskú so slovami, že EÚ podporuje Ukrajinu v obrane proti vojenskému agresorovi.

S odkazom na vysoké ceny energií Metsolová dodala, že občania EÚ potrebujú tiež „zodpovedné a niekedy dokonca ťažké rozhodnutia v súvislosti s vojnou na našom kontinente“.

Von der Leyenová na úvod pripomenula, že správa o stave Únie ešte nikdy neodznela počas zúriacej vojny v Európe.

Zároveň opísala vojnové hrôzy, ktorým od februára 2022 musia čeliť Ukrajinci. „Naša odpoveď bola rýchla a jednotná,“ povedala šéfka eurokomisie s tým, že je na to hrdá.

Musia čeliť Putinovej krutosti

Ocenila úlohu Oleny Zelenskej, ktorá – súc sama matkou dvoch detí – sa počas vojny stretáva s inými matkami a deťmi a dodáva Ukrajincom morálnu silu.

„Vyžadovalo si to veľkú odvahu čeliť Putinovej krutosti, vy ste však túto odvahu našli. Dodali ste odvahu celému národu a dali ste nádej nám všetkým v Európe,“ povedala Zelenskej sediacej v predných laviciach.

Šéfka EK upozornila, že EÚ doteraz okrem nepriamej vojenskej pomoci pomohla Ukrajine finančnou podporou vo výške 90 miliárd eur. Prisľúbila, že EÚ bude zohrávať veľkú úlohu pri rekonštrukcii Ukrajiny po skončení vojny.

Zelenskyj v OSN?

Šanca, že by ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj predniesol svoj prejav na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN začínajúcom sa v New Yorku budúci týždeň osobne, sa zdá byť čoraz nepravdepodob­nejšia.

Niekoľko diplomatov však v noci na štvrtok povedalo agentúre DPA, že sa pracuje na rezolúcii, ktorá by Zelenskému umožnila, aby svoju reč predniesol predstaviteľom medzinárodného spoločenstva prostredníctvom vi­dea.

Na schválenie tejto možnosti je potrebná len jednoduchá väčšina hlasov krajín, ktoré sa zúčastnia na blížiacom sa zasadaní valného zhromaždenia. Hlasovanie by sa malo uskutočniť pravdepodobne už v piatok.

Keby sa Zelenskyj zúčastnil na Valnom zhromaždení OSN osobne, znamenalo by to jeho prvé vycestovanie do zahraničia, odkedy sa začala invázia Ruska na Ukrajinu, všíma si DPA.

Videopríhovor by dal Zelenskému veľký argumentačný priestor už len vzhľadom na to, že ruský prezident Vladimir Putin sa rozhodol, že na tohtoročnom valnom zhromaždení prítomný nebude. Zastupovať Moskvu pocestuje do New Yorku na toto zasadanie ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Neprehliadnite aj:

Olena Zelenská v europarlamente
12
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM