Jakub Forgács Regióny

FOTO: Ovocná stena či kamenný litofón. V Badíne vyrástla záhrada, ktorá učí

Stačí dobrý nápad a učenie sa skutočne stáva hrou. Dôkazom je aj nevšedný projekt v areáli školy neďaleko mesta. Veď pozrite sami!

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Ovocná stena či kamenný litofón. V Badíne vyrástla záhrada, ktorá učí
7
Galéria
Foto: Ondrej Pastierik

Na živú učebňu sa zmenil od nového školského roka dvor Základnej školy v Badíne v okrese Banská Bystrica. V rámci projektu Záhrada, ktorá učí, sa v nej deti budú vzdelávať aj pomocou dažďovej záhrady, ovocnej steny či kamenného litofónu. Projekt koordinuje už tretí rok organizácia Živica.

Čítajte tiež: Domček ako z praveku či čudesný nástroj… Areál školy pri Bystrici sa mení na učebnú pomôcku FOTO

Vegetačná stena, vytvorená z ovocných stromov, bude slúžiť nielen na učebné účely, ale aj poskytovať tieň a chutné ovocie. Je to jeden z prvkov Záhrady, ktorá učí, poskytujúcej priestor na vyučovanie aj relax.

„Je až neuveriteľné, ako efektívne funguje naša nová dažďová záhrada,“ hovorí učiteľka školy Miriam Hudobová. V spolupráci so záhradnou architektkou ju vytvorili, aby využili dažďovú vodu zachytávanú zo strechy školy a oživili tmavý a vlhký kút pred hlavným vstupom do školy. Dnes je dažďová záhrada napriek dlhotrvajúcemu suchu pekne rozkvitnutá. Má nielen praktické a estetické využitie, ale učiteľom pomáha aj pri výučbe výtvarnej výchovy, geografie a biológie.

Uprostred záhrady sa vyníma hlinený domček s vegetačnou strechou, ktorý slúži na rôzne výstavy žiackych prác. Vnútri má vybudovaný podzemný telefón, ktorý ústi na druhom konci záhrady. Obľúbeným vyučovacím prvkom je aj pocitový chodník, na ktorom si deti môžu vyskúšať zapojenie zmyslov pri chôdzi po rôznych prírodných materiáloch (kameň, drevo, piesok). Učitelia ho využívajú napríklad pri výučbe estetiky alebo biológie človeka. V rohu záhrady je divoký kút označený „ceduľkou“ a ohradený vŕbovým plôtikom. Toto miesto sa nekosí a pri vyučovaní poskytuje priestor na pozorovanie hmyzu a rastlín v prostredí bez zásahu človeka.

Pozrite si v našej fotogalérii, ako sa menil areál školy v Badíne!

Čítajte tiež: Žiaci sa budú učiť vskutku netradične. Pri Bystrici vyrastá záhrada, aká sa len tak nevidí a nielen to!

FOTO nevšedného projektu pri Bystrici: Keď sa príroda stáva školou
7
Galéria
Foto: Ondrej Pastierik
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM