Regióny Kultúra

FOTO: Šermujú a varia ako v stredoveku. Skupina Brezňanov oživuje históriu

Oblečení v dobových kostýmov sa púšťajú do boja. V Brezne pôsobí partia nadšencov histórie. Poznáte Berezun?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Šermujú a varia ako v stredoveku. Skupina Brezňanov oživuje históriu
12
Galéria
Zdroj: Berezun

Berezun sa spomína už v turčiansko-liptovských privilégiách z 11. augusta 1265. Aktuálne ide o skupinu historického, najmä divadelného šermu z nášho mesta. Počiatky skupiny siahajú až do rokov 1998 – 1999. Vtedy sa stretli niekoľkí muži, ktorí postupne vytvorili celok. Ako prví to boli Miroslav Kostra, Vlado Tomčík a Vojtech Benko. Neskôr sa k ním pridávali ďalší.

„Najdôležitejším prvým krokom bolo, dostať sa k literatúre,“ poznamenal jeden z hlavných predstaviteľov Miroslav Kostra. Časom skupina študovala rôzne diela, trénovala a v roku 2001 spoločne absolvovala 1. šermiarsku školu. Členovia spoznali nové miesta, získavali kontakty na nových ľudí „z fachu“, čo bolo tiež dôležité.

Unikátne zbrane

„Zo začiatku sme sa venovali hlavne 12. a 13. storočiu. Tiež obdobiu Slovanov,“ pokračoval vo vysvetľovaní Kostra.

Skupinu Berezun ste však mohli vidieť aj pri unikátnych palných zbraniach. V ich počte im môžu konkurovať len veľké profesionálne skupiny. Najčastejšie sú z obdobia 15. storočia.

Na bojisku aj v kuchyni

Od svojho vzniku skupina navštívila rôzne podujatia u nás na Slovensku (Beckov, Stará Ľubovňa, Libušín, bitky pri Bernolákove, Kežmarok, Muráň) či zahraničné festivaly v Poľsku a Česku. V našom meste ste Berezun mohli vidieť nielen, na podujatiach ako sú Bomburove slávnosti, Dni mesta Brezno, či na sprievodoch.

Počas predstavenia niektorí členovia bojujú na bojisku a iní sa zas starajú o dobovú kuchyňu. V útulnom, jednoduchom stánočku ženy pripravujú niečo pod zub. K Berezunu patria už malé deti, ktoré zatiaľ nebojujú. Starší sú naopak rytiermi. Krása dobových kostýmov, ktoré si obliekajú, je malou pastvou pre oči.

Pozrite si zábery boja skupiny Berezun, ako aj unikátne palné zbrane v priloženej fotogalérii!

V OBRAZOCH: Skupina historického šermu Berezun
12
Galéria
Zdroj: Berezun
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM