Aktualizované Anton Hrachovský Šport

FOTO: Skvelý úspech Sloveniek: Kuzminová víťazkou 3.kola Svetového pohára, Fialková druhá

Slovenský biatlon dosiahol v pretekoch s hromadným štartom 3. kola Svetového pohára v Novom Měste na Morave prelomový úspech.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Skvelý úspech Sloveniek: Kuzminová víťazkou 3.kola Svetového pohára, Fialková druhá
5
Galéria
Zdroj: TASR

Na 12,5 km trati triumfovala Anastasia Kuzminová, druhá bola Paulína Fialková (+12,1), tretiu priečku obsadila Francúzka Anais Chevalierová (+13,3).

Parádny úspech pre Slovensko

Slovenský biatlon sa spoliehal na Paulínu Fialková a olympijskú víťazku v tejto disciplíne Anastasiu Kuzminovú a vkladal do nich veľké nádeje. Ortuť teplomera klesla na 4 stupne, sneh bol mäkký, ťažšie sa bežalo, no divácka kulisa hnala všetkých 30 štartujúcich vpred a dodávala im energiu. Ak medzi mužmi na Vysočine dominoval vo všetkých troch pretekoch Nór J.T.Boe, rovnaká šanca sa otvárala aj jeho krajanke Röiselandovej.

Presne 20 výstrelov začali ukrajovať biatlonistky na prvej ‚ležke‘ v takmer ideálnych bezveterných podmienkach. Kuzminová si 150 m navyše pripísala na štvrtom terči, no P. Fialková bola bezchybná a zaradila sa na 3. priečku, keď 10 žien odstrieľalo bezchybne, Kuzminová bola 16-ta, 26,8 sekundy za vedúcou Wiererovou. V druhej streľbe ležmo boli slovenské biatlonistky stopercentné, viedla Wiererová pred P. Fialkovou (+0,6), 6. bola Kuzminová (+13,3).

Finiš pre Kuzminovú

Tretiu streľbu, stojkovú, začala ako prvá Kuzminová a hneď za ňou P. Fialková. Kuzminová mala pevnú ruku, P. Fialková minula piaty terč, na medzičase viedla Wiererová pred Kuzminovou (+4,5), piata bola P. Fialková (+29,1). V záverečnej streľbe stojmo sa už mierilo na víťazstvo, alebo na medailové umiestenie, pred ňou mala Kuzminová náskok na čele pred Wiererovou 14,8 s, P. Fialková bola tretia (+27,5). Vo vzájomnom súboji netrafila Kuzminová prvý terč, Wiererová druhý, rovnako ako P. Fialková, na medzičase bolo poradie Kuzminová, Wiererová (+0,7), P. Fialková (+17,4) a Chevalierová (+21,9). Vo finiši vládla bežecky perfektná Kuzminová, ktorá si v kariére pripísala 14. víťazstvo v kariére, vybičovala sa aj Paulína Fialková s piatym pódiovým umiestením.

Ohlasy po pretekoch

Tréner a manžel Daniel Kuzmin vyzdvihol výkon Anastasie výstižne: „Bol výnimočný. Ukázala, že olympijské zlato nie je len tak vybojovať, odstupom času opäť potvrdila, že patrí do svetovej špičky. Mnohí o tom pochybovali, no ona bežala výborne, znovu zo všetkých najrýchlejšie, strieľala v pohode, len s dvoma chybami. Uvidíme, čo všetko z toho v ďalšom priebehu sezóny vznikne, netreba predbiehať, no určite nás to veľmi povzbudí a poženie ďalej vpred.“

Paulíne Fialkovej zostal po troch Svetových pohároch v tejto sezóne len jeden nevyplnený sen – zvíťaziť. „Ak nepoľavím, tak sa dočkám aj triumfu, no teraz je dôležité, že mám za sebou taký začiatok zimy, o akom som nesnívala. Budem mať určite krásne radostné Vianoce. veľmi, naozaj veľmi som chcela v posledných pretekoch roka dosiahnuť opäť niečo krásne a teší ma, že som formu predala takýmto spôsobom. Je to špeciálne, keď ste na stupni v úžasnej atmosfére, aká sa tu na štadióne vytvorila, nedá sa to ani opísať, určite ma aj diváci vyburcovali k výkonu.“

Anna Murínová, trénerka Paulíny Fialkovej, opäť prežívala veľké nervy, o to väčšia bola radosť. „My sme vychádzali z toho, že sa musí sústrediť na úvodné dve ležky. Potom všetko záležalo na vývine. Podstatná bola streľba, z nej Paulína vychádzala, k tomu pridala obrovskú bojovnosť. Nevyhrala, no to len naznačuje, že ešte má rezervy, prvé miesto je pre ňu neustále veľká inšpirácia.“

Výsledky pretekov s hromadným štartom na 12,5 km:

1. Anastasia KUZMINOVÁ 35:34,4 min. (2 tr. okr.), 2. Paulína FIALKOVÁ (obe SR) +12,1 s (2), 3. Anais Chevalierová (Fr.) +13,3 (3), 4. Dorothea Wiererová (Tal.) +20,1 (1), 5. Mona Brorssonová (Švéd.) +36,3 (2), 6. Ingrid Landmark Tandrevoldová (Nór.) +45,8 (3), 7. Franziska Preussová (Nem.) +46,3 (3), 8. Justine Braisazová (Fr.) +52,7 (4), 9. Jekaterina Jurlovová-Perchtová (Rus.) +55,1 (3), 10. Hanna Öbergová (Švéd.) +1:03,1 min. (3)

Priebežné hodnotenie SP (8 z 26 pretekov):
1. Wiererová 381, 2. P. FIALKOVÁ 345, 3. Vittozziová 276, 4. Mäkäräinenová 268, 5. Hojniszová 242, 6. Röiselandová 237, 7. KUZMINOVÁ 237, …62. I. FIALKOVÁ 14

Foto: ilustračné

Kuzminová víťazkou mass pretekov 3. kola
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM