Jakub Forgács Regióny Rôzne

FOTO: Úchvatné zábery Bystričana Henricha. Takto zachytil blesky nad mestom

Mnohí sa pred búrkou radšej ukrývajú. Henrich Matušek však práve vtedy vyťahuje svoj fotoaparát. Pozrite sa na výsledok!

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Úchvatné zábery Bystričana Henricha. Takto zachytil blesky nad mestom
9
Galéria
Foto: Henrich Matušek

Bystričan Henrich Matušek sa venuje foteniu. Ako sám hovorí, zachytáva všetko pekné alebo zaujímavé. „Rád fotím architektúru, predovšetkým naše mesto a jeho okolie, rád spomínam aj na môj fotovýlet do čarovnej Florencie, fotím prírodu, hory, hviezdy na oblohe. Fascinuje ma zachytiť objekt, tak ako ho naše oko nedokáže vidieť – buď moment vo veľmi krátkom čase alebo dlhé expozície, ktoré zafixujú časový úsek do jediného obrazu,“ povedal pre spravodajský portál Bystrica 24 Matušek.

„Jedno obdobie som veľmi rád fotil krajinu v hmle, ktorá vytvára v pohľade na okolitú krajinu úplne iné dimenzie. Venujem sa aj foteniu ľudí, či už sú to portréty alebo rôzne štylizované figurálne fotografie v ateliéri či exteriéri. Občas sa pritrafia reportáže z akcií, keď ma o to poprosí niektorý známy alebo kamarát,“ pokračoval fotograf, ktorý Bystričanov ohuruje aj úchvatnými zábermi bleskov.

„Blesky fotím len občasne, keďže nežijeme v oblasti častých subtropických búrok. Ale keď mám čas a stihnem sa pripraviť, tak ich určite považujem za veľmi čarovné a zároveň trošku desivé nebeské divadlo. Škoda, že tento názor nezdieľa aj môj pes,“ povedal s úsmevom.

Ako poznamenal, fotky bleskov si treba naplánovať podľa predpovede počasia. Ideálne je, pokúsiť sa zachytiť prichádzajúcu búrku z bezpečného miesta. V centre búrky pre hustý dážď už zábery bleskov nie sú také čisté a samozrejme sa môže poškodiť aj technika. „Treba nastaviť statív a fotoaparát na opakovanie záberov. Ja osobne pri fotení búrky "nacvakám“ aj 300 snímok – podľa toho ako dlho búrka trvá – samozrejme, pokiaľ som v bezpečí. Na otvorenej ploche platia pravidlá zdravého rozumu a pudu sebazáchovy," dodal Matušek.

Pozrite si v priloženej fotogalérii úchvatné zábery búrok nad Bystricou aj ďalšie zábery šikovného fotografa!

V OBRAZOCH: Blesky nad Bystricou zachytené cez hľadáčik fotoaparátu
9
Galéria
Foto: Henrich Matušek
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM