Zo zahraničia

Francúzi PRITVRDZUJÚ: Nezaočkovaní sa už nedostanú ani do vlakov, barov či reštaurácií

Prísne protipandemické opatrenia vstúpili v pondelok do platnosti pre obyvateľov Francúzska, ktorí neboli doposiaľ zaočkovaní proti koronavírusu.

Ilustračný obrázok k článku Francúzi PRITVRDZUJÚ: Nezaočkovaní sa už nedostanú ani do vlakov, barov či reštaurácií
Zdroj: TASR/AP

Prísne protipandemické opatrenia vstúpili v pondelok do platnosti pre obyvateľov Francúzska, ktorí neboli doposiaľ zaočkovaní proti koronavírusu.

Neočkovaní bude obmedzovaní

Sprísnenie obmedzení prichádza v čase prudkého nárastu prípadov nákazy koronavírusom v krajine. Informovala o tom agentúra DPA.

Francúzi, ktorí sa nedali zaočkovať alebo sa nezotavili z ochorenia COVID-19, už nebudú môcť ísť do reštaurácií, barov, kultúrnych zaradení alebo na športové podujatia. Rovnako nebudú môcť cestovať diaľkovými vlakmi.

Tento krok prišiel v čase, keď Francúzsko zavádza očkovací pas, pripomína DPA. Jeho držitelia sa ním budú môcť preukázať, že sú zaočkovaní alebo zotavení a ďalej sa podieľať na verejnom živote. Doklad o negatívnom teste na koronavírus odteraz už nepostačí.

Výnimky budú spočiatku platiť pre tých obyvateľov Francúzska, ktorí sa rozhodnú nechať sa zaočkovať v blízkej budúcnosti. Táto skupina sa bude môcť preukazovať výsledkom negatívneho testu pri prístupe k službám, píše DPA.

Bude to iba dočasné?

Prísnejšie opatrenia vyvolali v krajine polemiky a francúzsky ústavný súd rozhodol, že obmedzenia pre nezaočkovaných zostanú v platnosti len dovtedy, kým si to bude vyžadovať pandemická situácia.

Tamojšie úrady dúfajú, že opatrenia prispejú k zvládnutiu šírenia vírusu v čase, keď počty prípadov v krajine stúpajú. Úrady oznámili, že len za sobotu zaznamenali 390-tisíc nových prípadov infekcie.

Foto: archív, TASR

Súvisiace články

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM