Svet o Slovensku

FRANCÚZSKO O SLOVENSKU: Korupcia, úplatky a bieda nášho zdravotníctva!

Choré zdravotníctvo! Slovensko je vykresľované ako rozvojová krajina pre otrasný stav nemocníc a servisu pre pacientov, ktorí musia lekárov uplácať.

Ilustračný obrázok k článku FRANCÚZSKO O SLOVENSKU: Korupcia, úplatky a bieda nášho zdravotníctva!
Zdroj: TASR

Zlú povesť slovenského zdravotníctva s jeho škandálmi, korupciou a nízkou úrovňou už rozoberajú aj zahraničné médiá. Konkrétne francúzsky denník Ouest-France urobil veľkú reportáž priamo z bratislavskej nemocnice Kramáre, kde sa rozprával s nespokojnými lekármi i zúfalými pacientmi.

Slovensko pôsobí, akoby patrilo niekam do rozvojového sveta a nie do EÚ, ktorej predsedníctvo práve preberá.

“Krajinu oslabuje masívna korupcia, najmä v zdravotníctve, ktoré je výrazne podfinancované,” predstavuje Slovensko Ouest-France.

Jeho záujem podnietil najmä fakt, že Slovensko preberá od 1. júla európske predsedníctvo. Je teda pravdepodobné, že podobných článkov bude v zahraničnej tlači čoraz viac.

Masívna korupcia

Francúzski novinári sa rozprávali so súkromnou lekárkou na Kramároch, ktorá ich presviedčala, že čokolády od pacientov nie sú žiadna korupcia. “Choďte sa pozrieť na chirurgov, gynekológov alebo ortopédov. Polovica z nich berie od pacientov obálky so sumami od 2000 eur až do 5000 eur!”

A tak sa zahraniční žurnalisti vybrali aj za miestnym chirurgom, ktorý im to celé vysvetlil nízkymi platmi: “Zarábame veľmi málo. Podľa OECD je to v priemere 1870 eur mesačne.” Všeobecná lekárka zasa pre zahraničný denník priznala aj to, čo by zrejme domácim médiám nepovedala – že vyberá od pacientov nezákonné platby.

Čítajte aj: SVET O SLOVENSKU: Kotleba chce vystúpiť z EÚ, ale eurofondy sú mu dobré

“Poisťovňa mi platí 2,5 eura za pacienta mesačne. Ak chcem pokryť všetky svoje výdavky a zároveň vyžiť bez pomoci rodičov, tak musím mať minimálne 2500 pacientov. S každým z nich však potom môžem stráviť iba päť minút. Takže nemám inú možnosť, ako pýtať od nich poplatok desať eur za polhodinovú návštevu v mojej ordinácii.”

Zahanbujúce príklady

Denník vymenováva, za čo všetko si slovenskí pacienti musia platiť a dodáva, že ak chcú byť dobre ošetrení, musia skrátka posunúť lekárovi obálku. “Či už sa chcete objednať k lekárovi na konkrétny termín, alebo chcete mať pri pôrode svojho pôrodníka – za to všetko musíte platiť.”

Jeden chirurg Francúzom porozprával aj o potupnom prípade úplatkárstva kardiochirurga Fischera: “Niektorí lekári si priamo pýtajú konkrétne sumy. Jedna žena dala renomovanému chirurgovi tritisíc eur, čokolády a dve kačky.”

Čítajte aj: SVET O SLOVENSKU: Náš AeroMobil sa môže vyrábať ako prvé lietajúce auto na svete

Reportáž si všíma aj otrasný stav nemocničných budov a prikladá fotografie opadanej omietky. Ďalšia lekárka opisuje, ako v nemocniciach chýbajú základné medikamenty, moderné vybavenie a slušné priestory. Ako dôvod uvádza obrovskú korupciu, napríklad aj v podobe nákupu predraženého CT.

“Kto sa však verejne ozve s námietkami proti korupcii, riskuje, že sa stane nepriateľom systému a ten sa obráti proti nemu. Takže každý radšej mlčí a ventiluje svoj hnev anonymne,” cituje denník slovenského chirurga. Ani jeden z lekárov v reportáži nepriznal pre istotu svoje meno.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM