Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Kotleba chce vystúpiť z EÚ, ale eurofondy sú mu dobré

Zahraničná tlač si všíma, že Slovensko sa zaradilo medzi krajiny, kde krajná pravica chystá po vzore Veľkej Británie referendum o vystúpení z Európskej únie.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Kotleba chce vystúpiť z EÚ, ale eurofondy sú mu dobré
Zdroj: TASR

Slovensko je zatiaľ piatou krajinou, kde radikálne strany oficiálne oznámili zámer usporiadať rovnaké referendum ako vo Veľkej Británii. Rôzne extrémistické a nacionalistické sily spája odpor voči EÚ, ktorá vždy išla proti ich záujmom.

Agentúra Reuters si všíma, že na Slovensku sa tieto hlasy ozývajú práve v čase, keď preberáme európske predsedníctvo.

Šok z úspechu

“Slovenská krajne pravicová Ľudová strana naše Slovensko oznámila spustenie petície za vypísanie referenda o členstve v Európskej únii,” píše agentúra, ktorej správu prevzali viaceré zahraničné médiá.

Rovnaký zámer už avizovali aj ďalšie extrémistické strany v Holandsku, Dánsku, Švédsku a Francúzsku. Talianske hnutie Päť hviezd chce v tejto chvíli len hlasovanie o vystúpení z eurozóny.

“Keď v marcových voľbách získala Kotlebova Ľudová strana Naše Slovensko osem percent, bol to šok pre mnohých ľudí na Slovensku, ktoré od 1. júla preberá predsednícky post EÚ,” píše Reuters.

Čo vlastne chce?

Banskobystrický župan Marián Kotleba si pritom vo vzťahu k vymoženostiam EÚ protirečí. Na jednej strane hovorí, že Slovensko musí opustiť “potápajúci sa európsky Titanic,” na druhej strane sa mu nepáči, keď mu vláda vzala právomoc rozhodovať o eurofondoch.

Čítajte aj: Svet o Slovensku: Na vzostupe sú fašisti, píše francúzska tlač

Kotleba totiž nepodpísal viaceré zmluvy a projekty na čerpanie európskych peňazí a župa tak prišla už o milióny eur. Napríklad nenávratne prepadlo 4,2 milióna eur na rekonštrukciu domovov sociálnych služieb, ako aj 5,74 milióna eur na opravu ciest 3. triedy. Dôvodom bol vždy chýbajúci podpis banskobystrického župana.

Kotleba zmätočne vysvetľoval, prečo dokumenty nepodpísal a bráni sa, že zo strany vlády ide o politickú pomstu. Pred dvoma rokmi po zasadnutí krajského parlamentu BBSK dokonca vyhlásil:* “Ja nie som apriori proti eurofondom. Ak sa má za ne niečo prebudovať, som za.”* Samotné členstvo v EÚ, bez ktorého už na Slovensko nepríde ani cent, by však najradšej zrušil.

Záväzné/nezáväzné

Agentúra uvádza, že jediné platné referendum na Slovensku bolo v roku 2003. Vtedy Slováci odsúhlasili členstvo svojej krajiny v európskom klube. K urnám prišlo len tesných 52 percent voličov, z ktorých za hlasovalo 92,5 percent. Vtedy sa do masívnej mobilizačnej kampane zapojili všetky parlamentné strany a predsa sa im podarilo presvedčiť len o kúsok viac ako polovicu voličov, aby vstali a išli vyjadriť svoj názor.

Čítajte aj: Svet o Slovensku: Keď môžete prísť o miliardy eur, tak je vám EÚ dobrá!

Preto je veľmi otázne, či sa teraz Kotlebovcom podarí rovnaký výsledok. Podľa prieskumu agentúry Focus by za zotrvanie v európskom klube hlasovalo 62 percent Slovákov a proti by bolo 23 percent voličov.

Reuters však nie celkom správne píše, že výsledky referenda sú na Slovensku záväzné. V tejto otázke sa zatiaľ nezhodujú ani právnici. “Referendum nemá automaticky právne účinky a musia ho nejakým spôsobom pretaviť do podoby legislatívy politici, teda parlament,” povedala ešte pred dvoma rokmi pre TASR dnešná ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.

Daniel Lipšic a Radoslav Procházka si ako právnici zasa myslia, že referendum záväzné je a má silu ústavného zákona. Všetci sa však zhodujú na tom, že ide predovšetkým o silný politický záväzok, ktorý by si asi žiadny poslanec nedovolil ignorovať.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM