Zo Slovenska

Gastro a cestovný ruch môžu opäť žiadať o POMOC: Tieto podmienky MUSIA spĺňať

Ministerstvo dopravy doteraz v rámci pomoci pre cestovný ruch poslalo na účty podnikateľom takmer 170 miliónov eur. Tí môžu opäť žiadať o kompenzácie.

Ilustračný obrázok k článku Gastro a cestovný ruch môžu opäť žiadať o POMOC: Tieto podmienky MUSIA spĺňať
Zdroj: pixabay.com

Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR znova spúšťa schémy pomoci pre cestovný ruch. Opätovne otvorené schémy pomoci „de minimis“ sú určené pre tých, ktorí doteraz nestihli podať žiadosti o kompenzáciu strát alebo ich podali s chybami. Žiadosti môžu podávať počas celého júna. Informoval o tom riaditeľ odboru komunikácie rezortu dopravy Ivan Rudolf.

Kto má nárok na pomoc?

Podnikatelia v cestovnom ruchu a gastre môžu žiadať o kompenzácie za obdobie od 1. apríla 2020 do 31. mája 2021 a od 1. septembra 2021 do 31. decembra 2021. Podmienky sú identické ako pri predošlých schémach pomoci „de minimis“.

Oprávnenými žiadateľmi sú teda tí, ktorým klesli tržby o viac ako 40 %. Tento pokles podľa MDV treba porovnávať s rovnakými mesiacmi v roku 2019. Maximálna výška pomoci je 200 000 eur ako súčet všetkých minimálnych pomocí získaných za aktuálny a dva predošlé hospodárske roky.

Prečítajte si tiež

Žiadosť ministra

Maximálna výška príspevku je 10 % z čistého obratu v danom mesiaci, pričom na takýto príspevok majú nárok napríklad majitelia ubytovacích zariadení či reštaurácií. V prípade cestovných kancelárií je maximálny príspevok 6 % z čistého obratu, pre cestovné agentúry je horná hranica príspevku 3,6 % čistého obratu.

„Chceli by sme požiadať všetkých podnikateľov, aby si dali záležať na vypĺňaní žiadostí. Výrazne tým urýchlia kontrolu žiadostí a aj vyplácanie peňazí,“ zdôraznil minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina).

Ministerstvo dopravy doteraz v rámci pomoci pre cestovný ruch poslalo na účty podnikateľom takmer 170 miliónov eur. V rámci schém „de minimis“ doteraz rezort vyplatil 21.325 žiadostí v celkovom objeme 142,4 milióna eur, v rámci „veľkej schémy“ je vyplatených 194 žiadostí v objeme 27,2 milióna eur.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie zaujímavé čítanie

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM