Mário Hudák Regióny Regióny

GEO Um: Umenie pochopiť zákonitosti prírody

Mladí geológovia si v Bardejove prednedávnom založili firmu na geologické práce a prieskumy.

Ilustračný obrázok k článku GEO Um: Umenie pochopiť zákonitosti prírody
Zdroj: Bardejovský Reportér

Martin Udič a jeho manželka Ivana sa už ako študenti venovali minerálnej vode Cigeľka v rovnomennej obci blízko Bardejova. Mladí geológovia si v Bardejove prednedávnom založili firmu na geologické práce a prieskumy. Riešia havarijné situácie, poskytujú poradenstvo a robia propagačné materiály s náučnou vedecko-geologickou tématikou pre podporu rozvoja cestovného ruchu.

Kto ste a prečo ste založili Geo Um?

Sme geológovia. Študovali sme na Fakulte baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií v Košiciach, odbor Geologické inžinierstvo. GEO Um sme založili pretože sa tomu chceme profesionálne venovať, ale videli sme, že v tomto regióne, je čo sa týka geológov deficit.

Čo to znamená?

Geologický prieskum, teda ľudia a firmy, ktoré ho robia, sa zameriavajú predovšetkým na veľké mestá. Nakoľko sme dlhé roky pracovali a žili v Košiciach stále nás to ťahalo do rodného kraja a rozhodli sme si vybudovať a viesť firmu v Bardejove. Máme víziu a chuť robiť to, čo nás baví a napĺňa. Chceme klientom poskytnúť profesionálne služby a korektný prístup v oblasti geológie a geologického prieskumu.

Čím sa vaša firma zaoberá?

Zameriavame sa na inžiniersku geológiu a hydrogeológiu. V praxi ide o to, čo predchádza stavebnej činnosti. Zhodnotenie podložia, geologických pomerov pod stavbou a podobne. Sadanie budov, trhliny na fasádach objektov alebo zasypaná či zatopená stavebná jama, to sú len príklady porúch, ktoré môže spôsobiť zanedbanie alebo neuskutočnenie inžiniersko-geologického prieskumu. Mnoho projektantov alebo realizátorov stavby sa stretlo s prístupom nezmyselného šetrenia nákladov práve tam, kde cena za odstránenie porúch často prekračuje cenu za vykonanie prieskumu.

Je to povinné? Prečo by si to ľudia mali dať pred stavbou urobiť?

Nie, geologický prieskum nie je nutnosť, ani povinnosť. No po mnohých skúsenostiach ho doporučujeme. Hlavne u nás vo flyšovom pásme, ktoré je predovšetkým na zosuvy, veľmi štedré. Geologickým prieskumom sa dá predísť riziku, a v porovnaní s nákladmi, oveľa väčšej škode. Niekedy sa naozaj stáva, že dom stojí mnoho rokov, potom prídu dlhodobé výdatné dažde a stavba sa zrazu dá do pohybu. Videli sme to napríklad v Kapušanoch pri Prešove, alebo v Nižnej Myšli pri Košiciach ale aj v iných lokalitách Slovenska. Rizikové sú aj rôzne povodňové či záplavové územia. Projektanti veľkých stavieb si geoprieskum vyžadujú automaticky a nie len v rizikových územiach.

Zdroj: Bardejovský Reportér

Aj v okolí Bardejova?

Robili sme prieskum aj v mestskej časti Bardejovská Zábava, kde sú na svahoch za potokom naozaj výrazné zosuvy. Projektanti pri zakladaní nových stavieb a posudení stabilitných pomerov v takomto území si geologické prieskumy vyžadujú. Mladí ľudia uvažujúci o stavbe domu sú dnes už oveľa viac informovaní o geologických rizikách, do ktorých nepôjdu. Tu vidíme záujem týchto ľudí o geologické posúdenie miesta výstavby. O to viac, že geologický prieskum predstavuje iba jedno až dve percentá z celkových nákladov na celú stavbu.

Čo ak vyhodnotíte podložie ako rizikové?

Ak ide o zosuvné územie navrhneme opatrenia. Odvodnenie svahu, realizáciu drenážnych rebier a stabilizačných prvkov tak, aby sa riziko eliminovalo. Ak ide o nevhodné základové pomery projektant navrhne vhodné parametre základov pre dané prostredie. Ak by prieskum nemal a projektant by základy podcenil, dom by mohol začať sadať.

Takže to všetko dosť súvisí s vodou.

Áno, a nie len s množstvom ale aj s kvalitou vody. Z toho dôvodu sa pri každom prieskume odoberajú vzorky vody, aby sa určilo aké má zloženie. Niekde môže byť voda taká agresívna, že rozruší aj základové konštrukcie. Zároveň máme rozbehnutú spoluprácu s kolegami z oblasti hydrogeológie a orientujeme sa na komplexné riešenie vyhľadávacieho a podrobného prieskumu s cieľom zabezpečiť zdroj podzemnej vody, či už sa jedná o zdroj úžitkovej vody pre rodinné domy, studne pre tepelné čerpadlá, vsakovacie studne pre malé čističky, alebo kvalitný zdroj pitnej vody pre obecný vodovod. Komplexnosťou rozumieme súbor prác, ktoré zrealizujeme za účelom pripraviť nový zdroj k jeho využívaniu.

Viete vodu aj nájsť?

Skúšali sme aj ľudovú metódu tzv. prútikárstvo, ale chce to väčšiu prax. My sa držíme zisťovania podzemnej vody na základe geologických pomerov a archívnych prieskumov danej lokality.

Zdroj: Bardejovský Reportér

S geologickými prieskumami ešte len začínate. Čo ste už realizovali?

Spoločnosť sme založili vo februári 2016. Takže firma je mladá. No v geologickej praxi, už pôsobíme niekoľko rokov. Počas pôsobenia v Košiciach sme mali možnosť spolupracovať na zaujímavých riešeniach geologických úloh vo firmách, kde sme pracovali, a zároveň vedeckých projektoch počas štúdia na doktorandúre. Realizovali sme aj posudky troch rómskych osád v okrese Bardejov. Tie sú často situované pod obcami a navyše v zosuvnom území. Aj tam sa ale dajú navrhnúť a urobiť sanačné opatrenia.

Čo potrebujete k svojej práci?

Manžel hovorí že počítač a dva programy. Ja dodávam, že pre realizáciu geologickej úlohy musíme zabezpečiť komplexný rozsah technických, analytických a inžinierskych prác, ale aj jednotlivo.

Ak už dôjde k zosuvu a postihne to aj dom, čo sa dá robiť?

Sú rôzne typy zosuvov, ale v princípe sa najprv vykoná geologický prieskum. Zosuv sa potom diagnostikuje, zistí sa jeho ohraničenie a šmykové plochy, potom určíme hladinu podzemnej vody. Následne sa územie musí odvodniť, sanovať a ošetriť. Počas praxe sme videli domy, ktoré zosuv doslova roztrhol na polovicu.

Čo znamená že sme vo flyšovom pásme?

Aby sme to správne chápali. Hovoríme o flyši v okolí Bardejova, pretože geológia Slovenska je veľmi rozmanitá. Napríklad ak smerom z Bardejova do Prešova prejdeme Demjatu, sme už v inej geologickej jednotke. Flyš je cyklické striedanie pieskovcov a ílovcov. Z hľadiska geológie je toto striedanie pre neho typické. Predstavte si, ako pred miliónmi rokov sedimentovali v mori zrná ílu a piesku. A ako sa tieto mohutné vrstvy na seba pomaly ukladali. Následne došlo ku komplikovanému procesu niekoľkonásobných vrásnení a vzniku takzavaných príkrovov. Úplne zjednodušene a laicky povedané, takto vznikalo flyšové pásmo na severe Slovenska, ktoré je súčasťou Západných Karpát. Tu je flyš bohatý aj na minerálne vody. Počas štúdia na vysokej škole sme sa venovali práci, v ktorej sme sa snažili potvrdiť, že soli obsiahnuté v minerálnej vode Cigeľka sú pozostatkom z prehistorického mora, ktoré tu niekedy bolo.

V okolí Zborova a Chmeľovej sa ťažila aj ropa.

Áno. Niekde na okraji tohto vrásnenia bolo stále plytké more, na ktorého okraji vznikali ropné, uhoľné aj plynné úložiská. Preto je predpoklad, že v okolí Bardejova máme tieto sedimenty. Koniec koncov, teraz prebieha veľká diskusia o ťažbe ropy či plynu v bridliciach okolo Smilna. Bridlice sú vlastne ílovce flyšu.

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM