Lucia Lauková Technológie

Google hrozí hromadná žaloba: Mal neoprávnene zbierať údaje o polohe užívateľov

Spoločnosť Google čelí kritike. Čoraz častejšie je obviňovaná z toho, že neoprávnene zbiera údaje o polohe užívateľov.

Ilustračný obrázok k článku Google hrozí hromadná žaloba: Mal neoprávnene zbierať údaje o polohe užívateľov
Zdroj: pixabay

Google je čoraz častejšie obviňovaný z toho, že zbiera neprimerané množstvo údajov o smartfónoch s jeho operačným systémom Android.

V zverejnenej štúdii sa napríklad uvádza, že telefón s Androidom, ktorý sa ani nepohol, na pozadí s aktívnym prehliadačom Chrome v priebehu 24 hodín zaslal Google 340-krát údaje o polohe. Analýza tiež ukázala, že Google anonymne zozbierané údaje dokáže spojiť s osobnými údajmi užívateľov, uviedol profesor Douglas Schmidt z Vanderbilt University.

Viac technologických noviniek čítajte na www.fony.sk

Google sa ohradil

Hovorca Google kritizoval na stanici CNN bez uvedenia konkrétnych údajov, že štúdia obsahuje výrazne zavádzajúce informácie. Zrealizovaná bola na objednávku lobistickej skupiny a napísal ju človek, ktorý má v súdnom spore medzi Google a Oracle vystupovať ako svedok špecialistu na firemný softvér Oracle. Štúdiu zverejnila spoločnosť Digital Content Next.

Vysvetlenie spoločnosti

Google už minulý týždeň poskytol vlastné vysvetlenia týkajúce sa zberu údajov o polohe. Pôvodne bol vyvolaný dojem, že sa nezaznamenávajú žiadne údaje o polohe, keď sa deaktivuje funkcia časová os (Timeline). Teraz sa ukázalo, že prostredníctvom iných služieb, ako je vyhľadávanie alebo mapy, môžu naďalej údaje o polohe skončiť u Googlu. Organizácia EPIC (Electronic Privacy Information Center) preto upozornila federálnu komisiu pre obchod FTC na to, že Google podľa nej porušil nariadenia týkajúce sa ochrany údajov z roku 2011, a preto požaduje vyvodenie dôsledkov.

Hromadná žaloba

Google hrozí hromadná žaloba pre zavádzanie užívateľov a narušenie ich súkromia, keďže proti ich vôli zbieral údaje o ich polohe. Koncern má 21 dní, aby reagoval na obvinenia. Za žalobou stojí právna kancelária Lieff Cabraser Heimann & Bernstein, ktorá už žalovala aj iné veľké koncerny, napríklad Volkswagen pre manipuláciu s emisiami.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM