Aktualizované Zo zahraničia

Grécke médiá píšu o FIASKU a kritizujú vládu: Ľudia mrznú doma bez elektriny!

V novinách sa objavujú titulky ako napríklad "Vláda zasypaná snehom", či správy o "chybách, ktoré spôsobujú chaos."

Ilustračný obrázok k článku Grécke médiá píšu o FIASKU a kritizujú vládu: Ľudia mrznú doma bez elektriny!
14
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Motoristom, ktorí na desiatky hodín uviazli vo svojich autách na diaľnici ponúkla grécka vláda odškodnenie 2000 eur, zatiaľ čo ďalších 1000 eur ponúka cestujúcim, ktorí uviazli vo vlaku na stanici severne od Atén. Informuje o tom agentúra AFP.

Výpadky elektriny

Sneženie však okrem problémov v doprave spôsobilo aj výpadky elektriny v niekoľkých štvrtiach Atén. Riešenie týchto výpadkov však ešte stále pokračuje.

„Celú noc sme nespali, máme pocit, že nám odpadnú prsty na nohách aj na rukách,“ povedala pre grécku Star TV jedna žena z predmestia na juhu Atén. Dodala, že už viac ako deň nemá elektrinu.

V Solúne zase zomrel v utorok v dôsledku zlyhania srdca spôsobeného podchladením muž bez domova.

Sneženie spôsobilo problémy

Mohutné sneženie zasiahlo aj leteckú dopravu, pričom len v stredu bolo zrušených vyše 30 najmä vnútroštátnych letov. Sneženie zasiahlo začiatkom tohto týždňa aj ďalšie krajiny na juhu Európy a spôsobuje problémy.

Tieto krajiny na takéto počasie totiž nie sú zvyknuté, a dopravné nehody spôsobujú predovšetkým motoristi nepoužívajú zimné pneumatiky. V Grécku bola na riešenie problémov vzniknutých snežením dokonca nasadená aj armáda.

Premiér sa ospravedlnil

Aktualizované 17:36 Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis sa v stredu verejnosti ospravedlnil za to, že jeho vláda nebola pripravená na snehovú kalamitu, pre ktorú uviazli vo svojich vozidlách na diaľnici v Aténach tisíce ľudí, informovala agentúra Reuters.

„Vyskytli sa chyby a nedostatky, ktoré je potrebné napraviť,“ uviedol Mitsotakis na začiatku zasadnutia vládneho kabinetu.

Podľa Mitsotakisa je za vzniknutú situáciu zodpovedný prevádzkovateľ diaľnice Attiki Odos. Zároveň sa zaviazal zlepšiť koordináciu medzi štátnymi orgánmi a posilniť ochranu krajiny proti klimatickým zmenám.

„Je pravda, že infraštruktúra stredomorských krajín nie je vždy prispôsobená podmienkam hustého sneženia. Avšak je tiež pravda, že štátne mechanizmy nie sú pripravené na také intenzívne javy,“ uviedol Mitsotakis.

Husté sneženie sa vyskytuje v gréckej metropole Atény veľmi zriedkavo, Grécko však zasiahla snehová kalamita už druhú zimu za sebou.

Silné sneženie spôsobilo kolaps v Turecku a Grécku
14
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM