Zo zahraničia

Nočná mora Grékov a Turkov: Pre silné sneženie strávili noc v autách tisícky ľudí!

Tisícky vodičov strávili v dôsledku silného sneženia v strednej časti Grécka i v jeho hlavnom meste Atény noc na utorok uviaznutí na diaľniciach vo svojich vozidlách.

Ilustračný obrázok k článku Nočná mora Grékov a Turkov: Pre silné sneženie strávili noc v autách tisícky ľudí!
14
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Pre husté sneženie museli zrušiť aj väčšinu leteckých spojov z Atén. Na záchranu ľudí uviaznutých na diaľniciach a ich následný prevoz do hotelov nasadili armádu. Píše o tom agentúra DPA.

Chaos v Grécku

V utorkových ranných hodinách bolo len v širšom okolí gréckej metropoly zhruba 1200 uviaznutých áut, pričom niektorí ľudia v nich boli uväznení už 22 hodín, uviedli tamojšie médiá.

Chaos na gréckych diaľniciach sa v dôsledku počasia začal už v pondelok okolo poludnia. Zle vybavené vozidlá i nákladné autá bez zimných pneumatík či snehových reťazí už kvôli sneženiu nemohli pokračovať v ceste a došlo k zablokovaniu diaľnic.

V Grécku neplatí povinnosť jazdiť so zimnými pneumatikami – a práve v Aténach a ich okolí sneží za normálnych okolností len veľmi zriedka, a keď, tak len slabo.

Výpadky elektriny

K problémom v dôsledku počasia však došlo aj v ďalších oblastiach krajiny. Na mnohých miestach popadali na elektrické vedenia pod ťarchou ťažkého snehu stromy. Viedlo to k výpadkom dodávok elektriny, ktorú sa v niektorých oblastiach ešte stále nepodarilo obnoviť.

Grécka vláda nariadila, aby v priebehu utorka zostala v postihnutých oblastiach uzatvorená väčšina prevádzok, predajní a úradov. Od utorkového poludnia sa v krajine očakáva oteplenie a odmäk, približuje DPA.

Sneh aj v Istanbule

Záchranné tímy v utorok pokračovali v odpratávaní snehu z hlavných ťahov v najväčšom tureckom meste Istanbul a jeho okolí, ktoré v nedeľu zasiahla silná snehová víchrica. Informovala o tom agentúra AP.

V Istanbule sneh v pondelok skomplikoval dopravu. V niektorých oblastiach napadlo viac ako 80 centimetrov snehu. Niektorí motoristi, ktorí uviazli na cestách, strávili noc v autách.

Iní svoje vozidlá opustili a odišli domov pešo alebo preplneným metrom či iným prostriedkom verejnej dopravy. Niekoľko šťastlivcov zachránili a previezli do hotelov.

Pozastavené lety

Snehová nádielka bude podľa predpovedí pokračovať až do stredy. Starosta Istanbulu Ekrem Imamoglu uviedol, že ďalšie husté sneženie pravdepodobne nastane v utorok večer.

Záchranné jednotky pracovali cez noc na odpratávaní zasnežených ciest a diaľnic, ale ich prácu brzdili opustené vozidlá. Istanbulský guvernér Ali Yerlikaya vyzval motoristov, aby sa vrátili k svojim vozidlám a presunuli ich.

Medzinárodné letisko v Istanbule predĺžilo pozastavenú prevádzku do 13.00 h miestneho času (11.00 SEČ). Letisko pozastavilo všetky lety v dôsledku snehu už v pondelok. Istanbulské letisko Sabihy Gökčenovej fungovalo v obmedzenom režime.

Prečítajte si aj:

Silné sneženie spôsobilo kolaps v Turecku a Grécku
14
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM