Webnoviny - Svet

Grécko zníži deficit bez ďalších opatrení

WEBNOVINY.SK

George Papandreou Foto: SITA, AP THESSALONIKI 13. septembra (WEBNOVINY) – Grécko môže naplniť svoje ciele pre zníženie dlhu bez zavádzania ďalších úsporných opatrení, povedal v nedeľu grécky premiér George Papandreou. Malo by sa tak stať aj napriek slabším príjmom do štátneho rozpočtu, ktoré by mali byť nižšie približne o 1,5 mld. eur. Grécke úsilie o ukončenie dlhovej krízy skeptické finančné trhy presvedčia, náklady na pôžičky budú nižšie a krajina sa tak vyhne problémom so splácaním, uviedol grécky premiér.

„Snahy o zníženie dlhu ďalšími úspornými opatreniami by mali katastrofálne následky pre ekonomiku, našu dôveryhodnosť a budúcnosť,“ povedal premiér. „Hovorili by sme o kolapse nášho bankového systému a bola by to tragédia pre grécke domácnosti. Preto o tom ani nediskutujeme,“ dodal Papandreou.

Grécko musí tento rok znížiť deficit štátneho rozpočtu na 8,1 % hrubého domáceho produktu (HDP), aby splnilo podmienky finančnej pomoci od Európskej únie a Medzinárodného menového fondu (MMF), ktorá je v celkovej hodnote 110 mld. eur. Minulý rok dosiahol deficit štátneho rozpočtu úroveň 13,6 % HDP. Prísne úsporné opatrenia, ktoré zahŕňajú aj zvýšenie daní a zníženie platov vo verejnom sektore, však ovplyvnili príjmy krajiny a znížili ekonomickú aktivitu, čo krajinu ponára do ešte hlbšej recesie.

SITA, Reuters

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM