Aktualizované Správy Politika

György Gyimesi opúšťa OĽANO kvôli rozdielnym názorom: Vraj nechce hnutiu škodiť

Gyimesi tvrdí, že odchádza v dobrom, no rozdiely medzi ním a zvyškom hnutia presne pomenoval.

Ilustračný obrázok k článku György Gyimesi opúšťa OĽANO kvôli rozdielnym názorom: Vraj nechce hnutiu škodiť
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Poslanec Národnej rady (NR) SR György Gyimesi opúšťa OĽANO. Argumentuje rozdielmi názorov v zásadných otázkach a tým, že nechce hnutiu svojimi postojmi škodiť. Zároveň uviedol, že s mimoparlamentnou stranou Aliancia zatiaľ žiadnu dohodu nemá a rokovania ešte budú pokračovať.

Rozdielne postoje

„Rozísť sa dá aj kultivovane, slušne a na úrovni,“ uviedol Gyimesi v súvislosti so svojím odchodom z klubu OĽANO. Rozhodnutie na stredajšej tlačovej konferencii odôvodnil rozdielnym postojom k vojne na Ukrajine a dodávkam zbraní, ale aj v postojoch týkajúcich sa dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera.

Ozrejmil, že do mimoparlamentnej Aliancie nevstupuje. „Dohoda medzi nami momentálne nie je,“ povedal s tým, že absolvovali viaceré rokovania a ďalšie ešte budú nasledovať. Vylúčil, že by zakladal vlastnú stanu.

Verejné ospravedlnenie

Na otázky o budúcnosti Aliancie reagoval, že rozpad strany nechce. „Kto chce rozpad Aliancie v prípade môjho vstupu nie som ja a nie je to platforma SMK ani Spolupatričnosť,“ poznamenal. Problém má podľa jeho slov jedna platforma, ktorá sa „nevie prispôsobiť demokratickým pravidlám v strane“.

Gyimesi nemá problém si so zástupcami Mosta-Híd sadnúť a vydiskutovať si to. Zároveň sa ospravedlnil predsedovi platformy Konrádovi Rigóovi za slová, za ktoré ho Rigó žaluje. Ospravedlnenie mu adresoval listom i verejne.

Matovič Aliancii „drží palce“

Líder OĽANO Igor Matovič považuje za najlepšie, aby každý vo voľbách kandidoval za stranu, do ktorej ho to najviac ťahá. Dodal, že maďarská komunita na Slovensku si zaslúži zastúpenie v parlamente a že Aliancii „drží palce“.

Ešte pred podaním kandidátnej listiny však od nej očakáva verejný prísľub, že hlas ich demokratických voličov nebude „zneužitý na to, aby po voľbách pomáhali mafii zo Smeru-SD premenovanej na Hlas-SD“.

Most-Híd reaguje

„Platforma Most-Híd svoj postoj sformulovala, schválila a prezentovala po svojom predvolebnom stretnutí 25. marca. Vyjadrenia bývalého člena poslaneckého klubu OĽANO na tomto postoji nezmenili nič,“ reagovala pre TASR hovorkyňa platformy Klára Magdeme. Podotkla, že partnermi Mosta-Híd nie je Matovič alebo Gyimesi, ale platformy SMK a Spolupatričnosť.

Pripomenula, že v marcovej deklarácii sa Most-Híd dištancoval od extrémnych a populistických strán a politikov. Platforma deklarovala, že pri kandidátnej listine Aliancie nemá výhrady voči kandidatúre členov SMK a Spolupatričnosti. Pripomenula však, že podľa stanov strany možno predložiť zoznam kandidátov na republikovej rade až po schválení republikovým grémiom. Platforma zdôraznila, že o kandidátke nemôže rozhodnúť len predseda Aliancie, a ak by to urobil, porušil by stanovy a postavil sa proti celej platforme, „čím znemožní úspech a existenciu celej strany.“

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zostaňte v obraze. Ďalšie novinky z domova i zo sveta:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM