Zo Slovenska

Hádky medzi extrémistami dospeli k radikálnemu riešeniu. Príde Kotleba o voličov?

Na našej politickej scéne sa objavuje nová strana - Slovenské hnutie obrody (SHO). Kto za ním stojí, čo hlása a komu bude v najbližších voľbách konkurovať?

Ilustračný obrázok k článku Hádky medzi extrémistami dospeli k radikálnemu riešeniu. Príde Kotleba o voličov?
Zdroj: TASR

Ďalšia nacionalistická strana na našej politickej mape. Slovenské hnutie obrody vzniká ako výsledok nezhôd s Kotlebom a jeho Ľudovou stranou naše Slovensko. Nové hnutie už začalo zbierať podpisy potrebné na jeho registráciu. Pôvodne ide o občianske združenie, ktoré, ako informuje portál Aktuality.sk, je známe najmä snahou o rehabilitáciu kontroverzného Jozefa Tisa. V jeho čele stojí Róbert Švec, typické pre neho je obhajovanie odkazu Slovenského štátu, extrémizmus, vlastenectvo i červené vlajky s bielym dvojkrížom.

Žiadne gardistické uniformy, ale skôr naopak – uhladený slušný imidž, ktorý nevyvoláva negatívne emócie. To je predstava kultúry obliekania sa a prezentovania sa na verejnosti v podaní Róberta Šveca. Ten sa netají tým, že s lídrom parlamentnej ĽSNS Mariánom Kotlebom si vôbec nesedí, aktuálne je tu teda radikálne riešenie – založenie politickej strany, ktorá bude práve s kotlebovcami súperiť o voliča.

PREČÍTAJTE SI: SVET O SLOVENSKU: Kotleba chce vystúpiť z EÚ, ale eurofondy sú mu dobré

Podľa samotného Šveca sa Slovenské hnutie obrody hlási k hodnotám vlastenectva, v rozhovore pre Parlamentné listy predstavil ambíciu ukázať mladým Slovákom, že „hlásiť sa k odkazu našich predkov za to stojí.“

SHO sa v minulosti zúčastnila viacerých protestných akcií (Pochod za život, protesty proti islamizácii, pokusy o blokovanie amerického vojenského konvoja, pozn.) a to bok po boku ĽSNS. Rozpory medzi lídrami oboch zoskupení ale neboli žiadnym tajomstvom, Švec dokonca v súvislosti s Kotlebom hovorí, že nemá záujem o žiadnu krčmovú politiku. Sokom zasa prekáža jeho intelektuálna úroveň, ktorou má len a len provokovať.

PREČÍTAJTE SI: Komu okrem „Pána Boha“ vďačí kontroverzný Marian Kotleba za premiéru v parlamente

Názorovo sú si blízki. Tiso ako hrdina

Aj napriek súčasným rozbrojom lídrov oboch hnutí je tu zrejmý názorový prienik. Švec politiku ĽSNS nezavrhol, súhlasí s antiamerickým postojom i tým, ktorý je zameraný proti NATO a Európskej únii, naopak sympatizuje s Ruskom. Pri Ľudovej strane naše Slovensko odmieta len spôsob prezentovania sa. Apelovanie na národnostné city, ideály, ochranu histórie, jej odkaz, štátnosť, to všetko je v jeho agende.

V súvislosti s otázkou deportácie Židov počas II. svetovej vojny hovorí, že predstavitelia Slovenskej republiky vrátane Jozefa Tisa nevedeli, že sú vyvážaní do táborov smrti. O samotnom Tisovi si myslí, že urobil všetko, čo bolo v jeho silách a stojí za tým, že Slovákov ako národ v tom období nevyhladili.

Švec by rád získal aj voliča, ktorý nie je primárnym cieľom Kotlebu. Takého, na ktorého nestačí len pár jednoduchých slov. Konkrétne ide o ľudí, ktorí už majú po krk súčasných politikov, káuz, hádok, zahmlievania, zároveň ale tých, ktorí by Kotlebovi svoj hlas určite nedali. „Majú veľmi dobrú stratégiu. Môžu poukázať na to, že Kotleba len štyri roky nečinne sedel v parlamente a sľuby nesplnil,“ cituje server Aktuality.sk slová blogera Radovana Bránika, ktorý sa venuje problematike extrémizmu.

PREČÍTAJTE SI: Kotleba oznámil „Slexit“. Podpisy na vypísanie referenda sa už začali zbierať

Radikáli?

Slovenské hnutie obrody, ktoré vzniklo v roku 2004, je verejnosťou vnímané ako extrémistické, Švec má na to ale iný pohľad. „Časť obyvateľstva nás berie za radikálov, pričom práve radikáli nás považujú za umiernených či liberálov,“ povedal pre Parlamentné listy.

Pomáha k tomu aj opakovaná skutočnosť, že nemá problém počas protestov kráčať vedľa známeho neonacistu a podporovateľa Hitlera Mariána Magáta, navyše podpredseda SHO Pavol Privalinec si na sociálnych sieťach urobil meno antisemitu a toho, kto uráža ženy i popiera holokaust.

Róbert Švec - SHO
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM