Webnoviny - Svet

Hantuchová prešla cez Safinovu do 2. kola US Open

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/AP NEW YORK 30. augusta (WEBNOVINY) – Slovenská tenistka Daniela Hantuchová nasadená ako dvadsiata štvrtá zvíťazila v pondelňajšom stretnutí 1. kola dvojhry žien na záverečnom štvrtom grandslamovom turnaji sezóny US Open v New Yorku (30. augusta – 12. septembra, celková dotácia 22,668 milióna USD, tvrdý povrch DecoTurf II vonku) nad bývalou jednotkou svetového rebríčka WTA Tour Dinarou Safinovou za 106 minút 6:3, 6:4. Ruske, ktorá momentálne figuruje na 50. pozícii v renkingu, sa revanšovala za tesnú prehru 6:7 (4), 6:7 (2), ktorú od nej utrpela minulú stredu na prípravnom podujatí v New Havene v Connecticute. Spoludržiteľka Fed Cupu i Hopman Cupu Hantuchová bola lepšia v štatistike víťazných úderov (24:18) a zároveň urobila o čosi menej nevynútených chýb (28:31). Dve esá vyvážila rovnakým počtom dvojchýb, ktorých Safinová vyprodukovala päť. Slovenka síce platne trafila len 55% prvých podaní (proti 66%), bola však o 12%, resp. 10% efektívnejšia vo fiftínoch po svojom prvom, resp. druhom servise. Ako returnujúca nazbierala až 58% takto rozohraných bodov. Pri sieti zvládla 15 z 18 zákrokov.

Dvadsaťsedemročná popradská rodáčka Hantuchová znížila v bilancii zo vzájomných duelov s 24-ročnou Moskovčankou na 4:6 po sérii 4 neúspechov. Trojnásobnú finalistku z úrovne „veľkej štvorky“ predtým naposledy zdolala v januári 2008 v Sydney (5:7, 6:4, 6:4). Teraz sa však premiérovo stretli na grandslamovej scé­ne.

„Určite to je veľmi cenné víťazstvo, nebol to veru ľahký zápas. Mám pocit, že nešlo o 1. kolo, ale podľa intenzity a bojovnosti z oboch strán skôr také štvrťfinále. Dinara hrala veľmi dobre a ja som musela hrať čo najlepšie na to, aby som ju zdolala,“ povedala Daniela Hantuchová pre agentúru SITA a dodala: „Veľmi sa teším, že som si počínala takto agresívne. Dobre som sa pohybovala, čo bol dnes základ, a najmä som v zlomových okamihoch nestrácala koncentráciu. V tých momentoch totiž aj Dinara vie začať dobre hrať a byť nebezpečná. Snažila som sa byť čo najsebavedomejšia, pretože iná možnosť ani nebola. Takto by som mala pristupovať ku každému zápasu bez ohľadu na to, či hrám proti svetovej jednotke alebo stej hráčke rebríčka. Dnešná súperka tou líderkou bola a dokáže zvládať takéto zápasy. Bolo dôležité sústrediť sa a hrať to svoje. Nevedela som, čo môžem čakať od tej nohy, ako to s ňou bude. Musím zaklopať na drevo, že to bolo v poriadku.“

S argentínskym koučom Gastonom Etlisom pracujúcu Safinovú, ktorá napriek pondelňajšiemu nezdaru prekročila práve na medzinárodných otvorených majstrovstvách Spojených štátov amerických 2010 hranicu 10 miliónov USD zárobku počas kariéry (ako 19. hráčka v histórii), za ostatný rok opakovane brzdili problémy s chrbtom. Od januára absentovala do apríla (a potom aj vo Wimbledone), na letný turnaj v San Diegu prišla po sérii 6 prehier. V New Yorku zostáva jej osobným rekordom predvlaňajšie semifinále, vlani sa lúčila v 3. kole proti Češke Petre Kvitovej, titul nezískala už od Portorožu 2009 a tento rok sa ani raz nedostala za štvrťfinále. Zverenkyňa Carlosa Cuadrada Hantuchová si v 2. kole zmeria sily s úspešnou z amerického derby Vania Kingová (74.) – Christina McHalová (112.). Nad prvou spomenutou vedie slovenská jednotka 4:0, pričom 3-krát ju prekonala práve na vrcholnej scéne. Vo Wimbledone 2010 to v 1. kole bolo 6:7 (4), 7:6 (4), 6:3 z kritického skóre 1:4 v druhej časti. S 18-ročnou držiteľkou voľnej karty McHalovou by išlo o premiérový súboj. „Ak budem hrať s Kingovou, tak s ňou sa navzájom dobre poznáme. Je veľmi nepríjemná, lebo kvalitne servuje, vie hrať pri sieti, dobre sa pohybuje. Myslím si, že tento rok je povrch v New Yorku veľmi rýchly, čo jej určite bude vyhovovať. McHalovú – pravdupovediac – nepoznám a ono je to vždy nepríjemné, pretože trošku trvá, kým človek zistí, čo má vlastne hrať. Tréner si však určite pôjde obe obzrieť a dúfam, že zvolíme tú správnu taktiku. Nemám tu ľahké vyžrebovanie, ale beriem to od zápasu k zápasu a som veľmi šťastná, že som už ten dnešný vyhrala,“ skonštatovala D. Hantuchová.

O stave svojho pravého stehna Slovenka uviedla: „Dva dni pred turnajom som vôbec nehrala, čo nie je práve najideálnejšie, ale možno mi to pomohlo v tom, že som bola čerstvejšia fyzicky i mentálne. Tá noha ešte určite nie je v 100-percentnom stave, ale v oveľa lepšom, než v New Havene, kde som sa z nej vyložene vôbec nemohla odrážať. Teraz to teda s Dinarou bol v tomto smere zápas úplne o inom. V utorok budem len ľahšie trénovať a dúfam, že sa to do stredy ešte vylepší. Azda tu zostanem hrať ešte dlho a bude sa to lepšiť každým dňom.“

Bývalá päťka počítačového poradia dvojhry i štvorhry Hantuchová (teraz 26. pozícia v singli) už má istotu 100 bodov do hodnotenia a šeku na 31 000 USD. V areáli USTA Billie Jean King National Tennis Center v lokalite Flushing Meadows hrá v hlavnej súťaži jubilejný 10. raz, aj s jedným kvalifikačným pokusom ide o jej 11. miestne vystúpenie. Doterajšie Hantuchovej newyorské maximum má už od sezóny 2002 podobu štvrťfinále, vlani táto držiteľka kompletnej zbierky grandslamových titulov z miešanej štvorhry nestačila v osemfinálovom 4. kole na domácu Serenu Williamsovú (2:6, 0:6), svoju premožiteľku aj pred ôsmimi rokmi medzi najlepšími ôsmimi (vtedy dvakrát 2:6). V pondelok sa zo Slovákov predstavil v Corona Parku vo štvrti Queen´s aj Martin Kližan. Kvalifikant pri svojom absolútnom seniorskom grandslamovom debute nestačil na niekdajšieho prvého muža svetového rebríčka ATP Juana Carlosa Ferrera zo Španielska – za 85 minút mu podľahol 1:6, 3:6, 0:6. V hlavných singlových súťažiach si ešte zahrajú Lukáš Lacko, Dominika Cibulková, Magdaléna Rybáriková a kvalifikantka Zuzana Kučová.

Dvojhra žien – 1. kolo: Daniela Hantuchová (24-SR) – Dinara Safinová (Rus.) 6:3, 6:4 za 106 minút (43, 63)

Na druhom najvýznamnejšom dvorci Louisa Armstronga postupujúca predviedla neochvejne ofenzívny a dostatočne konsolidovaný výkon, do ktorého sa nepremietlo nedávne natiahnutie svalu. Hantuchová nastúpila so obviazaným pravým stehnom. V prvom dejstve dosiahla brejk na 2:0, a hoci ho nedokázala potvrdiť, navodila rozhodnutie odskočením z 2:1 na 5:1 prostredníctvom ďalších prerazení podania vo štvrtej i šiestej hre. Neskôr si sama neudržala servis (5:2 a čistou hrou Rusky 5:3) a v deviatom geme ako podávajúca musela odvracať dva brejkbaly. Pri jej treťom setbale poslala Safinová zariskovaný bekhend vedľa. V druhej časti Slovenka nevyužila okamžitý náskok brejku (obrat z *1:0 na *1:2) a na príjme nezužitkovala šancu v piatej hre (po odvracaní hrozby vo štvrtej), ale v siedmej sa ujala vedenia 4:3 a v desiatej zvládla servis na triumf z 15:40. Súperka najprv poslala forhendový return vedľa a potom Hantuchová zvládla ťažký bekhendový volej. Pridala eso a pri prvom mečbale priamy bod z podania.

Štatistiky: Hantuchová – Safinová

1. podanie (úspešnosť v %): 41 zo 74 = 55% – 38 z 58 = 66% využitie 1. podania: 24 zo 41 = 59% – 18 z 38 = 47% využitie 2. podania: 18 z 33 = 55% – 9 z 20 = 45% esá: 2 – 0 dvojchyby: 2 – 5 víťazné údery: 24 – 18 nevynútené chyby: 28 – 31 body získané na príjme: 31 z 53 = 58% – 32 zo 72 = 44% body získané pri sieti: 15 z 18 = 83% – 9 z 13 = 69% využitie brejkbalov: 5 z 8 = 63% – 3 z 10 = 30% získané lopty celkovo: 73 – 59 najrýchlejšie podanie: 172 km/h – 166 km/h priemerná rýchlosť 1. podania: 158 km/h – 145 km/h priemerná rýchlosť 2. podania: 127 km/h – 124 km/h

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM