Politika

Heger lámal Orbána, aby súhlasil s ropným embargom voči Rusku: Lídri EÚ sa nakoniec dohodli!

Slovenský premiér Eduard Heger sa po príchode na mimoriadny summit EÚ v Bruseli stretol s maďarským premiérom Viktorom Orbánom.

Ilustračný obrázok k článku Heger lámal Orbána, aby súhlasil s ropným embargom voči Rusku: Lídri EÚ sa nakoniec dohodli!
10
Galéria
Zdroj: TASR/AP , TASR/Michal Svítok

V rámci samostatných rokovaní sa ho pokúsil presvedčiť, aby Maďarsko súhlasilo s kompromisným návrhom na ropné embargo EÚ voči Rusku. Informuje o tom spravodajca TASR.

Heger zopakoval svoju predošlú pozíciu, že Slovensko ako krajina bez prístupu k moru potrebuje zabezpečiť alternatívy k ruskému plynu a rope a zaistiť tak dostatok dodávok pre občanov Slovenska.

„Preto aj dnes budem trvať na solidarite v prípade nejakých náhlych výpadkov,“ uviedol s odkazom na možnosť, že Slovensku v prípade núdze pomôžu s dodávkami plynu a ropy ostatné členské krajiny Únie.

Stretol sa s Orbánom

Zároveň zdôraznil, že na žiadosť maďarskej strany sa tesne pred summitom stretol s Viktorom Orbánom na separátnych rokovaniach.

„Mojim cieľom bolo dostať ho na palubu, pretože je dôležitá jednota a potrebujeme prijať šiesty balík sankcií. Pretože si uvedomujeme, že tieto peniaze, ktoré platíme za ruskú ropu a plyn financujú ruskú vojnu na Ukrajine. To bol cieľ našich diskusií a verím, že sa to podarí,“ uviedol Heger.

Nespresnil však ako na jeho snahy reagoval Viktor Orbán a či naznačil ochotu na kompromisnú dohodu na úrovni EÚ ešte počas tohto summitu.

Dospeli k dohode

Lídri členských krajín EÚ sa v pondelok neskoro večer na mimoriadnom summite v Bruseli dohodli na zavedení čiastočného ropného embarga voči Rusku. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Toto embargo sa vzťahuje len na ruskú ropu dovezenú po mori. Povoľuje dočasné výnimky pre dodávky prostredníctvom potrubia, píše AP. Predseda Európskej rady Charles Michel na Twitteri oznámil, že dohoda sa vzťahuje na dve tretiny ropy dovážanej z Ruska. Toto opatrenie označil za prerušenie obrovského zdroja financií pre ruskú vojnovú mašinériu.

„Maximálny tlak na Rusko s cieľom ukončiť vojnu,“ napísal.

Európska únia už voči Rusku od začiatku invázie na Ukrajine prijala päť balíkov sankcií, pripomína AP. Tie zasiahli viac ako 1000 osôb vrátane ruského prezidenta Vladimira Putina a predstaviteľov ruskej vlády, pro-kremeľských oligarchov, banky i oblasť uhoľného priemyslu.

Členským krajinám sa však nedarilo vyrokovať kompromis pre prijatie šiesteho sankčného balíka voči Rusku, ktorý sa týka aj embarga na dovoz ruskej ropy. Voči tomuto návrhu bojovalo najmä Maďarsko, pripomína AP.

Ďalšie aktuálne témy:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM