Zo Slovenska

Heger: Keď sa môže chodiť k psychiatrovi, prečo by sa nemohlo k duchovnému?

Výnimky zo zákazu vychádzania sa rozšíria o ďalšie dva body.

Ilustračný obrázok k článku Heger: Keď sa môže chodiť k psychiatrovi, prečo by sa nemohlo k duchovnému?
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Platiť bude na cestu na účel individuálnej duchovnej starostlivosti a cestu späť. Dodržiavať sa však budú musieť protiepidemio­logické opatrenia stanovené vo vyhláške Úradu verejného zdravotníctva SR. V stredu na svojom rokovaní to schválil vládny kabinet.

KBS je spokojné

„Máme veľké uznesenie, v ktorom sú konkrétne body. My len špecifikujeme tieto body. Jeden bod nevylučuje druhý, takže platia všetky body. Takže, ak hovoríme, že máme zákaz cestovania medzi okresmi, tak žiaden bod vám neumožňuje to prekračovať,“ odpovedal zastupujúci minister zdravotníctva Eduard Heger (OĽANO) po rokovaní vlády na otázku, či sa neobáva toho, že ľudia budú cestovať medzi okresmi s tým, že ako dôvod uvedú cestu za účelom individuálnej duchovnej starostlivosti.

Detaily podľa neho budú upravené vo vyhláške Úradu verejného zdravotníctva SR. „Môžeme mať najlepšie opatrenia, ak ich ľudia nebudú dodržiavať, tak nám to nepomôže,“ uviedol s tým, že zároveň vyzýva ľudí, aby dodržiavali opatrenia nie preto, že to chce štát, ale aby chránili zdravie seba, rodiny a priateľov.

Hovorca Konferencie biskupov Slovenska Martin Kramara považuje v stredu vládou schválenú výnimku zo zákazu vychádzania, ktorá sa týka cesty na účel individuálnych duchovných potrieb za krok správnym smerom. Uviedol to pre TASR.

„Z rozhodnutia vyplýva, že cesta do a z kostola dostala výnimku zo zákazu vychádzania. Kto bude chcieť, môže sa aspoň súkromne pomodliť v kostole, za dodržania platných hygienických predpisov. Doteraz sa, žiaľ, opakovane stávalo, že polícia kostoly zatvárala,“ uviedol Kramara. TASR o tom informovala Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska.

„Máme nádej, že čo najskôr dôjde aspoň k čiastočnému uvoľneniu úplného zákazu verejných bohoslužieb,“ povedal Kramara. Podľa neho aj zvažovaný spôsob v exteriéri by bol pravdaže lepší, než teraz platný úplný zákaz.

Keď sa môže k psychiatrovi…

Na otázku novinárov, prečo došlo k uvoľneniu opatrení iba na túto oblasť, Heger uviedol, že nejde o uvoľňovanie, ale usmernenie nariadenia.

„Dnes môžete ísť k psychiatrovi, ale už nemôžete ísť k duchovnému, ktorý robí podobnú činnosť.“ Podľa neho nejde o žiadne veľké uvoľňovanie.

Podľa Hegera je výnimka zo zákazu vychádzania stanovená na to, aby ľudia v prípade, že to potrebujú, vyhľadali duchovnú starostlivosť. Verí, že ľudia to obchádzať nebudú. Tvrdí, že ide o odporúčanie konzília odborníkov.

Nemá to byť dôvod na presun

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) uviedol, že ľudia by si mali uvedomiť, že nemajú cestovať medzi okresmi. „Táto osobná potreba nebude patriť medzi tie, ktoré ľudia budú môcť využívať na to, aby sa presúvali počas Veľkej noci a išli za týmto účelom z okresu do okresu,“ priblížil.

Minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina) očakáva, že ľudia budú chodiť za individuálnou duchovnou starostlivosťou do svojich farností v rámci okresu a nebudú to zneužívať na to, aby sa presúvali po celom Slovensku.

Okrem toho schválili aj ďalšiu výnimku zo zákazu vychádzania, a to na účel pobytu v prírode pre držiteľa poľovného lístka za účelom plnenia opatrení proti šíreniu afrického moru ošípaných a na cestu späť.

Rovnako aj v tomto prípade bude dôležité dodržiavať protiepidemio­logické opatrenia stanovené vo vyhláške Úradu verejného zdravotníctva SR. Obe výnimky budú platiť od štvrtka 1. apríla.

Výsledkom negatívneho antigénového testu alebo RT-PCR testu z obdobia od 1. do 4. apríla sa bude môcť verejnosť preukázať až do 11. apríla, a to i tam, kde sa vyžaduje negatívny výsledok testov nie starších ako sedem dní.

Ilustračné foto, TASR

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM