Správy Politika

Heger ohlásil novú stranu Demokrati, bude jej LÍDROM: Vzal so sebou viacero známych tvárí

Hegerov projekt má byť založený na spájaní stredopravých politických strán. Vzal so sebou aj niekoľkých poverených ministrov.

Ilustračný obrázok k článku Heger ohlásil novú stranu Demokrati, bude jej LÍDROM: Vzal so sebou viacero známych tvárí
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Nový projekt dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera sa bude volať Demokrati. Oznámil to na utorkovej tlačovej konferencii. Heger bude jeho lídrom. Strana má byť založená na slušnosti, odbornosti i konštruktívnom dialógu a pokračovaní reforiem. Projekt má byť založený na spájaní stredopravých politických strán.

Stranu ohlásil spolu s poslancom Miroslavom Kollárom i dočasne poverenými ministrami Jánom Budajom, Jaroslavom Naďom, Rastislavom Káčerom či Karlom Hirmanom.

Umiernená politika

Strana chce ponúknuť umiernenú stredovú politiku založenú na konkrétnych výsledkoch, nie ponuke tzv. vzdušných zámkov. „Ponúkame garanciu ochrany ľudských práv a rešpekt voči slobode jednotlivca. Ponúkame odbornosť a odmietame populizmus,“ povedal Heger. Demokrati rokujú s ďalšími politickými silami. Heger pozval odborníkov aj osobnosti verejného života, aby sa k nim pridali. Odmietol spoluprácu so Smerom-SD, Hlasom-SD, ĽSNS, Republikou aj SNS. Heger aj dočasne poverení ministri budú pokračovať vo svojich funkciách.

Známe tváre

Súčasťou Demokratov sa stáva mimoparlamentná strana Spolu. Jej doterajší líder Miroslav Kollár sa stal podpredsedom Demokratov. Ďalšími podpredsedami budú Naď, Andrea Letanovská a spoluzakladateľka viacerých občianskych iniciatív Andrea Cocherová. V predsedníctve budú podľa Kollára aj Hirman, Káčer, poslanec Kristián Čekovský, Peter Markovič a niekdajšie tváre Spolu Pavel Nechala a europoslanec Vladimír Bilčík.

Ďalšími tvárami strany sú primátor Prešova a predseda mimoparlamentnej strany Šanca František Oľha, primátorka Prievidze Katarína Macháčková, štátny tajomník rezortu diplomacie Andrej Stančík či štátny tajomník envirorezortu Michal Kiča.

Päť pilierov

Program strany bude postavený na piatich pilieroch, ktoré spočívajú v zdravotníctve a zelených témach, ďalej vo vzdelaní, vede a kultúre, tiež v téme bezpečného Slovenska, ako aj v silných regiónoch a spolupráci s občianskou spoločnosťou. Posledným pilierom bude starostlivosť o najzraniteľnej­ších.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24 a na Facebooku.

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM