Politika

Heger pre BBC: Putin chce zničiť našu jednotu. Ak mu to dovolíme, je to koniec EÚ

Premiér uznal, že prípadné odstrihnutie od ruského plynu môže spôsobiť na Slovensku viaceré problémy.

Ilustračný obrázok k článku Heger pre BBC: Putin chce zničiť našu jednotu. Ak mu to dovolíme, je to koniec EÚ
Zdroj: Reprofoto BBC News Night

Členské štáty Európskej únie (EÚ) musia byť odvážne a jednotné v otázke platieb za dodávky ruského plynu v eurách, povedal predseda vlády SR Eduard Heger v rozhovore pre britskú verejnoprávnu stanicu BBC, ktorý zverejnil v nedeľu na Facebooku.

Narobí nám to problémy

Premiér uznal, že prípadné odstrihnutie od ruského plynu môže spôsobiť na Slovensku viaceré problémy. „Na druhej strane však musíme byť odvážni a musíme podporovať Ukrajinu,“ povedal Heger v relácii BBC Newsnight. Pripomenul, že Slovensko súhlasí s postojom Európskej komisie a bude za ruský plyn platiť v eurách.

V súvislosti s postojom Maďarska, ktoré je ruským dodávateľom ochotné platiť v rubľoch, Heger opäť zdôraznil dôležitosť jednoty.

„Ak (ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi) dovolíme zlomiť našu jednotu a nebude fungovať solidarita, bude to takpovediac koniec EÚ, čo nemôžeme dovoliť,“ povedal.

Ako pomôžeme Ukrajine?

Na otázku moderátorky, či Slovensko pošle na Ukrajinu ďalšie zbrane vrátane stíhacích lietadiel MiG-29 Heger odpovedal, že Kyjev o tieto stíhačky zatiaľ nepožiadal.

SR je však veľmi ochotná poskytnúť Ukrajine ďalšiu pomoc, dodal premiér s tým, že vláda schválila ďalší balík pomoci, ktorého súčasťou je aj munícia. Pripomenul tiež systém protivzdušnej obrany S-300, ktorý slovenská armáda nedávno darovala Ukrajine.

Zdroj: Facebook

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM