Regióny

História hovorí o údajnom zjavení aj liečivej vode: Boli ste už na mieste zvanom Tri studničky?

Zemplín. Tri studničky. Poznáte to miesto? Deväťročnému Jurajovi sa tam údajne zjavila Panna Mária.

Ilustračný obrázok k článku História hovorí o údajnom zjavení aj liečivej vode: Boli ste už na mieste zvanom Tri studničky?
Zdroj: TASR

Obec Runina v Sninskom okrese je v širokom okolí známa svojím pútnickým miestom Tri studničky. Každoročne sa v areáli vzdialenom od dediny približne dva kilometre stretávajú veriaci, aby si uctili pamiatku Panny Márie, ktorá sa údajne zjavila deväťročnému chlapcovi Jurajovi Regulovi v roku 1927 pri pasení kráv. Do druhej svetovej vojny tam chodievali ľudia z okolitých dedín na vodu zo studničiek s vraj liečivými účinkami. Na dlhý čas zapadlo toto miesto do zabudnutia. Až v roku 1991 prinavrátil Trom studničkám hodnotu pravoslávny kňaz Mikuláš Rusič. Odvtedy sa tam každoročne konajú slávnosti.

Pútnické miesto nad obcou môžu turisti nájsť aj vďaka terénnemu informačnému bodu s panoramatickou mapou runinskej kotliny. Cieľom tohto projektu bolo podľa slov starostu obce Mariána Regulu, aby sa návštevníci vedeli zorientovať a aby sa zachovali miestne názvy kopcov, ktoré na mape bádateľ bežne nenájde. Patria medzi ne napr. Douha luka, Roztoky či Hrun. Medzi tie zaujímavejšie, ktoré neuniknú pohľadu, patrí aj Saganovec.

Po kvalitnej túre, ktorá môže viesť aj cez tzv. ruskú cestu vybudovanú počas druhej svetovej vojny, si môžu nielen domáci, ale aj turisti oddýchnuť v relaxačno-oddychovom športovom areáli. Nachádza sa tam protipožiarna nádrž, ktorá vznikla v roku 1974. Koncom 80. rokov sa pretrhla a zanikla. Pred približne piatimi rokmi sa ju podarilo obnoviť. Aj napriek tomu, že je na mieste zákaz kúpania, v letných horúcich dňoch je ťažké niekomu zabrániť, aby do osviežujúcej vody neskočil.

Obec Runina leží na území Národného parku Poloniny. Od najbližšieho okresného mesta je vzdialená niečo vyše 30 kilometrov. Turisti i rodáci si k nej razia cestu ponad vodárenskú nádrž Starina, kde môžu pri lepšej pozornosti vidieť okrem krásnych kusov vysokej zveri aj zubra hrivnatého, ktorý sa v tejto oblasti pohybuje voľne. Niekedy sa s ním majú možnosť stretnúť aj priamo na ceste.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM