Správy Zo zahraničia

Historický moment: EÚ udelila Ukrajine a Moldavsku štatút kandidátskych krajín

Viacero lídrov členských krajín túto udalosť označilo za „historický moment“ a signál nádeje pre ukrajinský ľud.

Ilustračný obrázok k článku Historický moment: EÚ udelila Ukrajine a Moldavsku štatút kandidátskych krajín
Zdroj: TASR/AP

Lídri európskych krajín udelili vo štvrtok večer na summite EÚ v Bruseli Ukrajine a Moldavsku štatút kandidátskych krajín. S odkazom na vyjadrenie predsedu Európskej rady Charlesa Michela na Twitteri o tom informuje spravodajca TASR.

Bližšie k Európskej únii

Európska rada vo štvrtok večer krátko po 20.00 hod. udelila štatút kandidátskej krajiny Ukrajine a Moldavsku. Viacero lídrov členských krajín túto udalosť označilo za za „historický moment“ a signál nádeje pre ukrajinský ľud.

Pre slovenských novinárov informáciu zo summitu potvrdil aj slovenský premiér Eduard Heger, ktorý pripomenul, že Slovensko od neoficiálneho summitu EÚ v marci vo Versailles, kde presadzovalo myšlienku kandidátskeho štatútu pre Ukrajinu, „prešlo dlhú cestu“, aby dostalo všetkých partnerov z EÚ „na palubu“. Premiér dodal, že je to dobrá správa pre Ukrajinu, Slovensko a celú Európu a rovnako zablahoželal aj Moldavsku.

Historický moment

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ocenil štvrtkové rozhodnutie lídrov Európskej únie na summite v Bruseli, ktorí udelili Ukrajine štatút kandidátskej krajiny EÚ. Zelenskyj to uviedol na sociálnej sieti Twitter.

Je to jedinečný a historický moment vo vzťahoch medzi Ukrajinou a EÚ. Som vďačný (predsedovi Európskej rady) Charlesovi Michelovi, (predsedníčke Európskej komisie) Ursule von der Leyenovej a vedúcim predstaviteľom EÚ za podporu. Budúcnosť Ukrajiny je v rámci EÚ,“ napísal na sociálnej sieti Twitter Zelenskyj.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM