Správy

Hľadá sa Učiteľ Slovenska: Do prvého ročníka súťaže sa prihlásilo 100 pedagógov

Kto sa stane najlepším učiteľom v krajine pod Tatrami? O tom sa rozhodne už onedlho. Štartuje totiž prvý ročník súťaže Učiteľ Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku Hľadá sa Učiteľ Slovenska: Do prvého ročníka súťaže sa prihlásilo 100 pedagógov
Zdroj: TASR

Do prvého ročníka súťaže Učiteľ Slovenska sa prihlásilo 100 pedagógov. Príbehy jednotlivých učiteľov posudzovala odborná komisia, pričom do ďalšej fázy súťaže sa dostala desiatka najinšpiratív­nejších učiteľov. TASR o tom informovali organizátori súťaže – Komenského inštitút a nezisková organizácia Živica.

Do národného kola súťaže Učiteľ Slovenska sa mohli prihlásiť učitelia základných a stredných škôl, učitelia na čiastočný úväzok, či školitelia v online kurzoch. Nominovať ich mohla tiež široká verejnosť. „Všetkých nominovaných učiteľov sme kontaktovali, ale prihlášku už museli poslať osobne. Nominácií sme mali 312, prihlášok nakoniec presne 100. Až 61 percent z prihlásených pritom pôsobí na základných školách,“ uviedol zakladateľ Komenského inštitútu a riaditeľ Živice Juraj Hipš.

Prihlášky posudzovala odborná komisia. Zloženie prihlásených pritom ukazuje, kto dominuje tejto profesii na Slovensku. „Učiteľské povolanie je u nás stále ženskou doménou. Zodpovedá tomu aj fakt, že vo finálovej desiatke máme iba dvoch mužov. Ani regionálne zastúpenie nebolo úplne rovnomerné. Takmer sa nevyskytovali nominanti z lokalít, kde sa hovorí po maďarsky alebo zo severovýchodného Slovenska. Prevažovali učitelia z okolia Bratislavy a miest, kde sídlia pedagogické fakulty,“ zhodnotila Viera Kalmárová, hlavná školská inšpektorka a predsedníčka poroty.

„Zaujímalo nás, aké metódy a prístupy používajú počas vyučovania, aby sa čo najviac žiakov v triede učilo a napredovalo. Pýtali sme sa tiež, ako sa o svoje skúsenosti delia s kolegami, či napríklad píšu blogy alebo sa zúčastňujú na konferenciách o vzdelávaní,“ objasnil výber desiatky člen poroty Vladimír Burjan. Lektorka pre vzdelávanie detí a dospelých Vlasta Dúbravová si nemyslí, že finalisti sú jediní najlepší učitelia na Slovensku.

Učitelia, ktorí postúpili do finále, sa na začiatku školského roka stretnú s odbornou komisiou. „Chceme ich spoznať, aby sme videli, aké sú to osobnosti, aké majú vyučovacie hodiny, ale rovnako nás zaujímajú ich osobné príbehy. To všetko nám pomôže vybrať Učiteľa Slovenska,“ dodal Štefan Porubský, dekan Pedagogickej fakulty Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici.

Desiatich inšpiratívnych slovenských učiteľov predstavia organizátori oficiálne v septembri. Prvý víťaz súťaže bude známy v októbri. Okrem finančnej odmeny ho čaká aj na svetové finále Global Teacher Prize 2019 v Dubaji.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM