Zo Slovenska

Hlas chce do ústavy vrátiť sociálne garancie: Štát by mal platiť už aj novorodencom

Mimoparlamentná strana Hlas-SD sa bude po voľbách snažiť presadiť základné sociálne istoty a zakotviť ich do Ústavy SR.

Ilustračný obrázok k článku Hlas chce do ústavy vrátiť sociálne garancie: Štát by mal platiť už aj novorodencom
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Medzi tieto práva patria napríklad zastropovanie odchodu do dôchodku, nárok na pracovný čas či rovnosť vo finančnom odmeňovaní mužov a žien.

Hlas-SD by nebol ochotný vstúpiť do takej vládnej koalície, ktorá by nepodporila jeho hlavné priority. V utorok o tom na tlačovej konferencii informoval predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini.

Štyri programové priority

Štyri hlavné programové priority Hlasu-SD sú pomoc všetkým, ktorí to potrebujú, nižšie ceny potravín a energií, dostupné a kvalitné zdravotníctvo a Slovensko na prvom mieste.

Sociálne práva chce strana Hlas-SD chrániť po vzore západných krajín. Pellegrini by zaviedol skutočný 13. dôchodok vo výške priemerného dôchodku. Rodiny s deťmi by podporila strana Hlas-SD rodinnou kartou so zľavami na všetky služby, ktoré štát poskytuje.

Už od narodenia

Pomoc pre mladých chce Hlas-SD riešiť formou tzv. štartovného. „Chceme zaviesť spôsob, aby štát každému jednému novorodencovi začal od narodenia prispievať na špeciálny účet vedený v štátnej pokladnici tak, aby po dovŕšení určitého veku a po dokončení aspoň úplného stredného vzdelania mohol dostať od štátu výraznú finančnú sumu,“ uviedol Pellegrini.

Strategické energetické podniky by mali podľa Hlasu-SD prejsť pod kontrolu štátu. „Nie je možné, aby sme tu mali atómové elektrárne, ktoré sú strategickým majetkom, ktorý je dnes pod kontrolou cudzích investorov a štát tam má len menšinu a nehrá významnú úlohu,“ vyhlásil Pellegrini.

V oblasti zdravotníctva by strana Hlas-SD postavila nové špičkové nemocnice v Martine, Bratislave a Banskej Bystrici a zmodernizovala by všetky už existujúce nemocnice na Slovensku.

Regionálne rozdiely

Kapacitu študentov medicíny a ošetrovateľstva by sa strana snažila zvýšiť. Sociálne ohrozené skupiny by mali mať podľa Hlasu-SD potrebné lieky bez doplatku.

V oblasti „Slovensko na prvom mieste“ strana presadzuje Národný plán definitívneho odstránenia regionálnych rozdielov a masívne investície do regiónov a infraštruktúry.

Súčasťou tejto oblasti je zachovanie členstva Slovenska v Európskej únii a NATO ako základného predpokladu slovenskej prosperity a bezpečnosti.

Čo je aktuálne v domácej politike?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM