Aktualizované Správy

HLASUJTE: Privítali by ste zrušenie gastrolístkov? Politici sa nakoniec rozhodli nechať nám ich

Využívate ich na pravidelné obedy, alebo sú vám pri platení za nákupy v obchodoch skôr na obtiaž? Sú prežitkom a dobrým zárobkovým biznisom, alebo vás naozaj naučili zdravému stravovaniu? Gastrolístky rozdeľujú politikov. Ako to vidia voliči?

Ilustračný obrázok k článku HLASUJTE: Privítali by ste zrušenie gastrolístkov? Politici sa nakoniec rozhodli nechať nám ich
Zdroj: TASR

Strana SaS vo svojom návrhu na zmeny v Zákonníku práce opäť vrátila do hry mnohokrát diskutovanú tému gastrolístkov. Zamestnanci by si podľa opozície mali možnosť vybrať, či chcú dostať k výplate stravné lístky, alebo finančný príspevok na stravovanie.

Protimonopolný úrad vyzval začiatkom roka ministerstvo práce, aby zvážilo možnosť zmeny. Navrhoval zavedenie finančného príspevku ku mzde. V praxi by to znamenalo, že zamestnanci nebudú dostávať gastrolístky, ale priamy finančný príspevok, ktorý by mal rovnaké daňové a odvodové zvýhodnenie ako stravné lístky.

Ministerstvo práce vtedy oponovalo, že nahradenie alebo zrušenie gastrolístkov by mohlo ohroziť pravidelné stravovanie. Argumentovalo, že ak by zamestnanci dostali príspevok na stravovanie vo forme peňazí, mohli by ho použiť na čokoľvek a vytratil by sa prospešný obedový návyk, ktorý gastrolístky podľa ministerstva trvalo priniesli.

Opozičný návrh na zmenu zákonníka práce, ktorý zahŕňal aj úpravu v oblasti poskytovania gastrolístkov napokon neprešiel, zákonodarcovia ho vo štvrtok podvečer neposunuli do druhého čítania. A tým ho nateraz zmietli zo stola s odôvodnením, že podobný návrh o stravných lístkoch chcú pripraviť aj v rámci koalície.

Čo by ste privítali vy? Zrušenie gastrolístkov a finančnú kompenzáciu za ne, alebo vám súčasný systém vyhovuje a stravné lístky by ste zachovali. Vyjadrite svoj názor na konci článku.

Čo si myslia politici?

Andrej Danko (SNS), predseda parlamentu Ja si myslím, že sú ľudia, ktorí sa stravnému lístku potešia. Dokonca by som chcel, aby boli k dispozícii aj cestovné šeky na ubytovacie zariadenia, ako je to v Poľsku či Maďarsku.

Peter Kažimír (Smer-SD), minister financií Viem si predstaviť ich zrušenie. Máme informácie o falošných gastráčoch, i ďalších problémoch. Viem si napríklad predstaviť digitalizáciu stravných lístkov.

Igor Matovič (OĽaNO-NOVA), poslanec NR SR Odmietam argumenty, že ľudia sa bez nich nebudú riadne stravovať. Ľudia nie sú hladní len vtedy, ak majú stravný lístok. Jesť budú rovnako.

Jana Kiššová (SaS), poslankyňa NR SR a šéfka parlamentného hospodárskeho výboru Niekedy musia zamestnanci chodiť len do istých zaradení, lebo nie všade lístky akceptujú. Nevydáva sa z nich a ľudia často nechávajú predajcovi 10, 20 či 30 centov. Strava sa im tak predražuje. Štát tu nie je na to, aby diktoval, čo majú mať ľudia na tanieri.

Juraj Droba (SaS): Marže stravných lístkov sú na úrovni troch až ôsmich percent. Je to takmer za nič. Vyzývam všetkých poslancov, aby sa zamysleli nad týmto biznisom.

ČÍTAJTE AJ: Predseda Národnej rady Danko má zaujímavý návrh a zároveň tvrdí: Gastrolístky nechajme!

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM