Magazín Lifestyle

Hlávkový šalát je hotový zázrak prírody! Posilňuje nervy a pomáha pri nespavosti

Hlávkový šalát by nemal počas jari a leta chýbať v jedálničku. Pre vysoký obsah zdraviu prospešných látok pomáha pri trávení, posilňuje imunitný systém či zlepšuje videnie.

Ilustračný obrázok k článku Hlávkový šalát je hotový zázrak prírody! Posilňuje nervy a pomáha pri nespavosti
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Na sociálnej sieti to pripomenul Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava hlavné mesto.

Vitamínová bomba

„V šaláte sa ukrýva množstvo vitamínov, ako B1, B2, B6, B9, C, E, K a hodnotný je aj pre obsah železa, vápnika, sodíka, zinku, selénu, horčíka a draslíka. Jeho priaznivé účinky sa prejavia aj vďaka obsahu vlákniny,“ spresnila Katarína Blažová z Poradne zdravia RÚVZ Bratislava hlavné mesto.

RÚVZ dodáva, že konzumácia šalátu môže pomôcť pri tráviacich ťažkostiach, posilňuje imunitný systém, odstraňuje únavu, podporuje okysličenie buniek či zabezpečuje lepšie zužitkovanie bielkovín v organizme.

Šalát tiež posilňuje nervy a pre nízky obsah kalórií pomôže aj pri redukcii hmotnosti. „Čím je šalát tmavší, tým viac obsahuje antioxidantov a tie zabraňujú vzniku zápalových procesov,“ vysvetlil RÚVZ.

Pomáha pri nespavosti

Vitamín C a betakarotén v šaláte zas chránia a posilňujú cievy, zlepšujú prietok krvi a tým zabraňujú vzniku infarktu. Draslík prítomný v hlávkovom šaláte podľa RÚVZ znižuje krvný tlak a výhodný pomer omega-3 a omega-6 mastných kyselín má priaznivý vplyv na zvyšovanie hladiny HDL cholesterolu („dobrého cholesterolu“) a zároveň na zníženie hladiny LDL („zlého cholesterolu“).

„Je štúdiami preukázané, že zelená zelenina znižuje riziko vzniku diabetu 2. typu. Dôvodom je nízky glykemický index, ktorý nespôsobí vysoký nárast hladiny cukru v krvi. Odporúčaný je najmä rímsky šalát, pretože obsahuje viac esenciálnych mikroživín,“ priblížil RÚVZ.

Hlávkový šalát tiež pomáha pri nespavosti pre obsah látky s názvom lactucarium, ktorá má relaxačné a spánok vyvolávajúce účinky.

„V šaláte sa nachádza aj látka nazývaná zeaxantín, ide o antioxidant, ktorý zlepšuje videnie a bráni vekom podmienenej makulárnej degenerácii. V kombinácii s luteínom, ktorý je v ňom tiež prítomný, znižuje vznik sivého zákalu,“ dodal RÚVZ.

Chcete zdravo žiť?

💚🍃 HLÁVKOVÝ ŠALÁT: PREČO BY NEMAL CHÝBAŤ VO VAŠOM JEDÁLNIČKU? 😋🥗 Hlávkový šalát je na jar aj v lete súčasťou takmer...

Posted by Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava hl.m. on Thursday, June 3, 2021
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM