Webnoviny - Svet

Hlavnú cenu Envirofilmu získal dokument Ostrov tučniakov

WEBNOVINY.SK

Foto: Ilustračné foto SITA/Dušan HeinBANSKÁ BYSTRICA 20. mája (WEBNOVINY) – Hlavnú cenu 17. ročníka medzinárodného festivalu filmov o životnom prostredí Envirofilm získal austrálsky dokumentárny film režiséra Simona Targeta Ostrov tučniakov. Približuje život a rozmnožovanie tučniakov modrých na austrálskom ostrove Phillip Island. Medzinárodnú odbornú porotu zaujal nielen obsahom, ale aj vtipnou formou s vtipným komentárom. Ako uviedol predseda poroty František Kačor, tento film má veľmi vtipný začiatok aj gradáciu, diváka zaujme, poučí a zároveň rozosmeje. Bol to jediný film, na ktorom sa jednomyseľne zhodli všetci členovia poroty, že mu patrí hlavná cena. Pri udeľovaní cien v jednotlivých kategóriách už neboli názory porotcov jednotné.

V kategórii publicistických a spravodajských filmov bol podľa poroty najlepším nemecký Čerstvý vietor zo severozápadu – boom veternej energie, v kategórii dokumentárnych filmov švajčiarsky film Ľadovec ako sochár, v kategórii vzdelávacích a náučných filmov nemecký film Hľadanie mrakov, víťazným filmom kategórie voľná tvorba a filmy pre deti a mládež sa stal poľský film Výlet. Najmladších divákov najviac zaujal slovenský film režiséra Tomáša Hulíka Návrat rysov, za čo mu udelili cenu detskej poroty. Do tohto ročníka Envirofilmu prihlásili filmári z 33 krajín 156 filmov. Výberová komisia z nich vybrala 47 filmov zo 17 krajín, ktoré potom hodnotila medzinárodná filmová porota a detská porota. Celkovo udelili 17 rôznych cien, ktoré si tvorcovia prevezmú dnes večer na slávnostnom ceremoniáli v banskobystrickej Radnici.

Podľa Kačora bola organizačná úroveň tohto ročníka Envirofilmu výborná, úroveň súťažných filmov veľmi dobrá. Je však poznať, že česká a slovenská tvorba za svetovou zaostáva pre nedostatok financií a z toho vyplývajúci nedostatok času na natáčanie. „Nechýbajú dobré nápady a výborní realizátori, ale chýbajú finančné prostriedky. Pretože dobrý dokument sa nedá za týždeň natočiť a nám niekedy neostáva viac než týždeň na natočenie,“ povedal Kačor.

Festival Envirofilm, ktorý sa koná od pondelka v Banskej Bystrici, Zvolene, Kremnici, Krupine a Banskej Štiavnici, organizuje Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP). Jeho program uzavrie v sobotu premietanie ocenených filmov. Tradíciou sa stávajú pofestivalové prehliadky filmov z Envirofilmu vo viacerých mestách na Slovensku. Najbližšia má byť na júnovom Ekofeste v Trnave.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM