Webnoviny - Svet

Hlina kandiduje na primátora Bratislavy

WEBNOVINY.SK

Občiansky aktivista Alojz Hlina (uprostred) počas TB pred bratislavským cintorínom Slávičie údolie, na ktorej ohlásil svoju kandidatúru na primátora Bratislavy. Foto: SITA/Ľudovít Vaniher BRATISLAVA 16. augusta (WEBNOVINY) – Občiansky aktivista a podnikateľ Alojz Hlina bude kandidovať na primátora Bratislavy iba v prípade, že mesto nevyjadrí ľútosť nad prípadom pani Neumüllerovej z pasáže Luxor z centra Bratislavy. Uviedol to dnes na brífingu o vyhlásení svojej kandidatúry na post primátora pred cintorínom v Slávičom údolí.

Dôvod, prečo si na ohlásenie svojej kandidatúry zvolil miesto pred cintorínom, je práve prípad pani Neumüllerovej. „Na cintoríne v Slávičom údolí je pochovaná 87-ročná pani Neumüllerová, ktorá posledné mesiace svojho života prežila bez vody, bez elektriny a tak, že svoju potrebu musela vykonávať do igelitového vrecúška. Tento prípad sa nestal na Kaukaze, nestal sa v Groznom, stal sa v Bratislave v centre mesta. Stal sa v Luxorke a ja som bol jej sused,“ uviedol Hlina. Podľa Hlinu mesto predalo budovu s vecným bremenom a nový majiteľ sa k obyvateľom správal „ako na Kaukaze“. Hlina údajne poslal niekoľko listov bývalému primátorovi Petrovi Kresánkovi aj súčasnému primátorovi Andrejovi Ďurkovskému, aby v prípade niečo urobili, mesto však na tieto listy nereagovalo. „Mesto musí prijať uznesenie k tomuto prípadu, že mu je ľúto pani Neumüllerovej a urobí do budúcna všetko tak, aby sa takýto prípad neopakoval. To je mojou agendou. Ak sa mesto do týždňa vyjadrí k tejto kauze a prijme uznesenie, že mu je ľúto tejto panej, tak nebudem kandidovať,“ uviedol Hlina. V prípade, že sa mesto neospravedlní, Hlina plánuje ohlásiť kandidatúru na primátora hlavného mesta a ponúkne konkrétne riešenia na konkrétne problémy Bratislavy.

Podľa Márie Račkovej z bratislavského magistrátu schválilo podmienky predaja budovy Luxor na Štúrovej ulici ešte v roku 1995 miestne zastupiteľstvo mestskej časti Staré Mesto. Hlavné mesto ako inštitúcia preto podľa nej nemá dôvod vyjadrovať sa k tejto téme akýmkoľvek spôsobom po takom dlhom čase. Podľa Račkovej je právo voliť a byť volený jedno zo základných občianskych práv jednotlivca. „Podmieňovať vyhlásenie kandidatúry na primátora splnením alebo nesplnením podmienok, ako to dnes na tlačovej konferencii urobil pán Hlina, je prinajmenšom zvláštne. Ak pán Hlina má pocit, že vo funkcii primátora môže byť pre Bratislavu prospešný, určite by mal svoju kandidatúru oprieť o celkom iné témy a dôvody,“ uviedla Račková.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM