Monika Gécziová Hokej

Hokejová legenda Arne Kroták (46): Po 28 rokoch v lige ukončil svoju kariéru

Po takmer tridsiatich rokoch v ligovom hokeji zavesil korčule a hokejku Arne Kroták na klinec. Pri tejto príležitosti ho slávnostne prijal primátor Popradu Anton Danko.

Zdroj: Dnes24.sk

„Arne bol výnimočným hokejistom, myslím si, že dlhé roky budeme čakať na taký zjav, ako je on. Keď som bol rozhodcom, bol som zvyknutý dávať aj jemu tresty, dnes som však urobil výnimku a vzdal som mu hold,“ povedal dojatý primátor mesta Poprad Anton Danko a dodal, že si ho bude pamätať ako výnimočného, rýchleho a šikovného hokejistu s neskutočným citom dať gól.

Arne Kroták má 46 rokov a na ľade strávil väčšinu svojho doterajšieho života. Odohral rekordných 1259 zápasov a nazbieral rovnako rekordných 1138 kanadských bodov. V historických tabuľkách figuruje na prvom mieste aj v počte strelených gólov, ktorých bolo 520 a tiež asistencií. Tých má na konte 618.

„Dnes je to prvý deň, keď si naplno uvedomujem, že moja hokejová kariéra skončila,“ priznal Arne a prezradil, kedy prišiel impulz skutočne zavesiť hokejku a korčule na klinec: „Bolo to minulý rok v novembri, keď som si zranil koleno a aj napriek snahe vrátiť sa na ľad, to už nešlo. Regenerácia mi trvá oveľa dlhšie ako v minulosti. Vek sa nedá zastaviť.“

Vo svojej dlhoročnej kariére zažil množstvo úspechov i pádov a podľa vlastných slov tým najťažším obdobím bol preňho hneď prvý rok v seniorskom hokeji, keď ako 18 ročný chlapec prestúpil do Košíc. „A najhorším moment bol môj koniec v popradskom hokejovom klube,“ priznal hokejista. V ňom strávil neuveriteľných 22 sezón, nikdy sa však netešil z majstrovského titulu.

Pozrite si videozostrih gólov, ktoré Arne Kroták nastrieľal v popradskom dre­se:

Zdroj: Dnes24.sk

Pri hokeji chce zostať aj naďalej

„Jeden z najkrajších momentov v mojej kariére bola sezóna 2005/2006, kedy som bol k titulu najbližšie. Dodnes sa neviem zmieriť s tým, ako dopadol posledný zápas. Dnes by som totiž nemusel každému vysvetľovať, že rekordy sú síce fajn, ale v kolektívnom športe sa berie posledné víťazstvo a to som ja nikdy nedosiahol. Som z toho trošku smutný, ale niekedy hokej prináša aj takéto veci,“ vyznal sa legendárny hokejista, ktorý dodal, že najviac ho vždy tešilo, keď bol plný štadión.

Podľa vlastných slov, pri hokeji však nekončí a rád by ďalej pôsobil ako tréner, kde sa cíti viac doma, ako v roli funkcionára. „Bol by som veľmi rád, keby aj moje ďalšie pôsobenie bolo hokejové, ale samozrejme, nezáleží to len na mne,“ dodal s tým, že momentálne sú určité okolnosti proti nemu, ale verí, že v budúcnosti sa to zmení.

Na svojho syna je patrične hrdý aj jeho otec Matej Kroták, ktorý stál pri jeho začiatkoch a prvý rok ho aj trénoval. „Dal som mu všetko. Skúsenosti ako hráč, aj ako tréner. Arne bol od malička dobrým hokejistom, vždy som vedel, že z neho niečo bude,“ priznal na záver jeho ocino s ľútosťou nad tým, že popradský hokejový klub jeho synovi doposiaľ neurobil žiadnu rozlúčku. „Na Slovensku už nebude takej legendy ako je Arne,“ dodal.

Arne Kroták
36
Galéria
Foto: Peter Handzuš
Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM