Webnoviny - Svet

Hokejový summit priniesol mnoho inšpirácii

WEBNOVINY.SK

Generálny manažér Toronta Maple Leafs Brian Burke. Foto: thehockeynews.com TORONTO 27. augusta (WEBNOVINY) – Hlavnou postavou na Svetovom hokejovom summite v Toronte bol počas štvrtkového záverečného dňa jeho „hostiteľ“ generálny manažér domáceho Toronta Maple Leafs Brian Burke. Najprv sa stretol s prezidentom Medzinárodnej hokejovej federácie IIHF Reném Faselom a potom bol jedným z hlavných diskutujúcich na oboch panelových diskusiách – o rozvoji ženského hokeja a zvýšení podielu hokeja vo svete športu.

„Takéto stretnutia sú dobré, ale oveľa dôležitejšie je to, čo sa odohralo v konferenčných miestnostiach. Tie diskusie a vytváranie celej siete názorov, to bolo fantastické,“ poznamenal na margo stretnutia dvoch silných mužov svetového hokeja Fasela a Burka prezident Kanadskej hokejovej federácie Bob Nicholson. Počas štyroch dní diskutovali účastníci o všetkých horúcich problémoch súčasného hokeja – od účasti profesionálov na ZOH 2014 v Soči, cez hľadanie optimálneho veku, od ktorého môžu deti na hokeji hrať telom až po udržanie elitných juniorov v ich materských európskych kluboch. Zo žiadnej z diskusií nevyšiel záväzný záver, no boli začiatkom na ceste hľadania riešení. „Neočakávali sme tu okamžité riešenia,“ skonštatoval zástupca komisára NHL Bill Daly a pokračoval: „Bolo to predovšetkým o identifikovaní problémov a diskusii o nich. Vyjasnili sme si veci, na ktoré by sme časom určite narazili aj v NHL.“ Agendou, ktorá vyvolala najväčšiu pozornosť, bola stredajšia diskusia o účasti hráčov NHL na ZOH v Soči v roku 2014. Váhajúce až odmietavé stanovisko ligy bolo v príkrom kontraste s pohľadom samotných hráčov a fanúšikov, podľa ktorých by mali byť zimné olympijské hry v Soči výkladnou skriňou svetového hokeja.

„Som šťastný, že vieme, kde nás tlačí topánka,“ poznamenal René Fasel a pokračoval: „Povedal by som, že mnoho z týchto problémov má jednoduché, ale skutočne veľmi jednoduché riešenia. A to ma teší.“ Podľa prezidenta IIHF bude jeho delegácia potrebovať niekoľko dní na zosumarizovanie si informácii z Toronta.

Z európskej agendy malo najväčší ohlas varovné vystúpenie elity českého hokeja na tému rozvoja mladých hráčov. Podľa šéftrénera českých reprezentačných výberov Slavomíra Lenera mladých hráčov lákajú severoamerické kluby ešte skôr ako hokejovo dozrejú, čo má za následok zastavenie nielen ich vývoja, ale aj rozvoja hokeja v celej Európe.

Svetový hokejový summit má svoje korene v obdobnom kanadskom summite, ktorý zvolal pred 11 rokmi Kanadský hokejový zväz, potom ako na ZOH 1998 nezískala kolíska hokeja zlato na turnaji mužov, ani žien. Bob Nicholson by rád videl takéto stretnutie každé štyri roky, vždy po ZOH, ale táto myšlienka nenašla širokú podporu. Viac ako 400 delegátov strávilo štyri dni v hoteloch v centre mesta a na poschodiach Air Canada Center, ktorý je domovom klubu NHL Toronto Maple Leafs. Ten bol otvorený aj pre verejnosť, pre záujemcov to však nebola lacná záležitosť. Vstup na všetky štyri dni stál 450 USD.

„Počul som tu všeličo, aj veci, ktoré s realitou nemajú veľa spoločného,“ smial sa Bill Daly a pokračoval: „Myslím si, že niektoré myšlienky boli šialené. Ale to je len môj osobný názor. Iné boli veľmi kreatívne a môžu priniesť mnoho pozitívneho pre hokej, ale aj pre NHL.“

„Nikdy nemôžeš povedať, že len toto je správna cesta a iné lepšie riešenie neexistuje. Keby si to povedal, zastavíš celý rozvoj. Takže, ak sa dokážem naučiť niečo nové od ľudí z iných kútov sveta, je to pre mňa veľmi pozitívne,“ dodal Brian Burke.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM