Aktualizované Zo zahraničia

Holandský pivovarnícky koncern oznámil svoj ODCHOD z ruského trhu

Vzhľadom na pokračovanie vojny na Ukrajine spoločnosť dospela k záveru, že pre Heineken je ďalšie vlastníctvo aktív v Rusku neudržateľné.

Ilustračný obrázok k článku Holandský pivovarnícky koncern oznámil svoj ODCHOD z ruského trhu
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Po viacerých známych značkách oznámil svoj odchod z ruského trhu v pondelok aj holandský pivovarnícky koncern Heineken. Pôvodne firma informovala iba o zastavení nových investícií a exportu na ruský trh. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters a serveru DailyBusiness.

Odchádzajú z Ruska

„Dospeli sme k záveru, že za súčasnej situácie nie je vlastníctvo ruských aktív zo strany Heinekenu ďalej udržateľné či životaschopné,“ oznámila firma v oficiálnom vyhlásení. Zároveň však dodala, že urobí maximum pre zabezpečenie svojich ruských zamestnancov. Heineken zamestnáva v Rusku približne 1 800 ľudí.

Pivovarnícky koncern už skôr informoval, že zastavuje nové investície a export svojich produktov do Ruska. Najnovšie však dodal, že vzhľadom na pokračovanie vojny na Ukrajine spoločnosť prehodnotila svoje pôvodné kroky a dospela k záveru, že pre Heineken je ďalšie vlastníctvo aktív v Rusku neudržateľné a v súčasnom prostredí nie je ani životaschopné. „Takže sme sa rozhodli z Ruska odísť,“ dodala firma.

Aktíva postupne presunie na nového vlastníka, až do konca tohto roka však garantuje platy všetkým svojim zamestnancom a urobí maximum na zabezpečenie ich budúceho zamestnania. Spoločnosť zároveň očakáva, že odpisy dosiahnu zhruba 400 miliónov eur. „Po dokončení transferu aktív Heineken už na ruskom trhu zastúpený nebude,“ dodala firma.

Pridal sa aj ďalší

Dánsky pivovar Carlsberg odíde z ruského trhu a zaknihuje značné bezhotovostné odpisy. Oznámilo to v pondelok vedenie pivovaru, ktorý sa tak stal ďalšou z čoraz dlhšieho zoznamu západných spoločností opúšťajúcich Rusko po jeho invázii na Ukrajinu.

„Prijali sme ťažké a okamžité rozhodnutie pokúsiť sa o úplnú likvidáciu nášho podnikania v Rusku, čo je podľa nás v súčasnom prostredí správna vec,“ uviedol Carlsberg.

Carlsberg, ktorý je spomedzi západných pivovarov najvystavenejší ruskému trhu, začal tento mesiac strategickú revíziu svojho podnikania v krajine, ale doposiaľ ponechal všetkých svojich osem pivovarov v Rusku v prevádzke.

Rozhodnutie odísť z Ruska povedie tento rok k „značným odpisom“, uviedla dánska spoločnosť bez ďalších podrobností.

Carlsberg mal na konci roka 2021 v Rusku aktíva v hodnote 19,2 miliardy dánskych korún (2,58 miliardy eur), čo predstavuje približne 15 % celkových aktív alebo 44 % celkového vlastného imania, uvádza sa vo výročnej správe.

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM