Zo zahraničia

Ďalšia rana pre Rusov: Nestlé im STOPNE predaj obľúbených tyčiniek a cereálií

Potravinársky koncern Nestlé ustúpil tlaku a výrazne obmedzí svoje aktivity v Rusku.

Ilustračný obrázok k článku Ďalšia rana pre Rusov: Nestlé im STOPNE predaj obľúbených tyčiniek a cereálií
Zdroj: Nestlé

Švajčiarsky potravinársky koncern Nestlé zastaví v Rusku predaj viacerých neesenciálnych výrobkov, medzi nimi známych čokoládových tyčiniek KitKat a cereálií Nesquik.

Vlna kritiky

Firma tak nakoniec ustúpila tlaku, aby svoje aktivity na ruskom trhu obmedzila v podstatne väčšej miere, než oznámila v predchádzajúcich dňoch. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Akcie švajčiarskej spoločnosti krátko po oznámení klesli. Vyhlásenie firmy o výraznom obmedzení podnikania v Rusku bolo prekvapujúce, keďže Nestlé je desaťročia známa tým, že aj počas vojnových konfliktov pokračovala vo svojich aktivitách.

Teraz sa však na ňu zniesla vlna kritiky, pričom jedna zaznela aj zo strany ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Ten cez víkend skritizoval niektoré firmy za zotrvávanie na ruskom trhu a firmu Nestlé obvinil, že nedodržiava vlastný slogan „Dobré jedlo, dobrý život“. Už predtým však predstavitelia Nestlé počúvali kritiku zo strany spotrebiteľov, aktivistov, investorov či politikov.

Prečítajte si tiež

Zamestnancov bude platiť

Spoločnosť nakoniec ustúpila a v stredu oznámila, že zastavuje na ruskom trhu výrobu a predaj viacerých produktov, ktoré tvoria väčšinu z jej tržieb aj objemu predaja v Ruskej federácii.

V roku 2021 dosiahla Nestlé v Rusku tržby na úrovni 1,7 miliardy švajčiarskych frankov (1,66 miliardy e­ur).

Po začatí vojny na Ukrajine spoločnosť informovala iba o zastavení dovozu a vývozu neesenciálnych produktov z a do Ruska či zastavení reklamných aktivít a pozastavení kapitálových investícií. Okrem výrazného obmedzenia aktivít Nestlé v stredu zároveň uviedla, že bude aj naďalej platiť svojich ruských zamestnancov.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM