Aktualizované Ľubomír Hudačko Krimi

5 MŔTVYCH, 40 ZRANENÝCH. Obrovský výbuch plynu v Prešove

Aktuality sme zisťovali priamo z miesta nešťastia.

Ilustračný obrázok k článku 5 MŔTVYCH, 40 ZRANENÝCH. Obrovský výbuch plynu v Prešove
35
Galéria
Zdroj: TASR , Prezídium HaZZ
Zdroj: Dnes24.sk

Informácie o núdzovom ubytovaní poskytujú pracovníci Mestského úradu v Prešove na tel. čísle: 051 3100 101

Číslo transparentného účtu: SK90 7500 000­0 0040 0859 1­229 Variabilný symbol: 6122019

MINÚTA PO MINÚTE

20:55 – Stav bytovky začne hneď ráno posudzovať statik.

20:38 – Primátorka Prešova Andrea Turčanová vyzvala ľudí z postihnutej bytovky, aby ráno prišli na krízový štáb.

20:33 – Prešovský župan Milan Majerský: Kraj poskytol núdzové bývanie v stredoškolských internátoch, ktoré zatiaľ využilo 15 ľudí.

Cez Nadáciu na podporu rodiny poskytne župa 50-tisíc eur.

20:25 – Premiér vyzval a požiadal asociáciu poisťovní, aby od zajtra zmenili byrokratický postup pri odstraňovaní škôd.

20:20 – V pondelok ráno príde na účet mesta Prešov prvý milión eur z rezervy vlády.

20:10 – Profesionálni vojaci a príslušníci Vojenskej polície budú na mieste tragédie v Prešove tak dlho, ako to bude potrebné.

Aktuálne sú na pomoc vyčlenení príslušníci z 2. mechanizovanej brigády z Prešova na hliadkovanie okolia poškodenej budovy, na mieste sú aj vojenskí psychológovia a duchovní.

20:00 – Obyvatelia nebudú zatiaľ ubytovaní v Košiciach. Na Popradskú ulicu netreba zatiaľ nosiť veci na darovanie.

19:49 – Prešov sa chystá na benefičný koncert pre obyvateľov výbuchom poškodeného bytového domu.

Predbežný termín je 19.1.2020.

19:46 – Bytovku budú musieť pravdepodobne rozobrať a zbúrať.

19:40 – „Žiaľ, situácia stále nie je pod kontrolou,“ povedal premiér po skončení ďalšieho zasadania krízového štábu.

Počet obetí bude vyšší než doterajších potvrdených päť.

19:33 – Polícia varuje pred falošnými účtami, ktoré boli zriadené na pomoc obetiam výbuchu v Prešove.

> JEDINÝ TRANSPARENTNÝ ÚČET PRE OBETE OTVORILO MESTO PREŠOV.

19:30 – Polícia začala v súvislosti s výbuchom plynu v Prešove trestné stíhanie vo veci trestného činu všeobecného ohrozenia.

19:15 – Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská: „Záchranármi bolo celkovo ošetrených 39 osôb, z toho deväť previezli do prešovskej nemocnice, kde je zriadené aj centrum pre psychologickú podporu.“

18:53 – Hasiči použijú aj policajný dron na zmonitorovanie situácie.

18:52 – Hasiči mali aj problémy s plošinou a na miesto nemohol byť privolaný ani vrtuľník pre mrznúci dažďu.

18:52 – Po uhasení zlania zo strechy členovia Horskej záchrannej služby.Zistia, či sa na poschodiach nenachádzajú obete.

18:49 – Podľa ministerky, hasiči mali na začiatku vážne problémy. „Najväčšou prekážkou bolo, že výšková hasičská technika nemohla byť umiestnená na správne miesto, lebo výbuch bol tak silný, že rozmetal panely z horných poschodí na chodníky. Najskôr hasiči museli odpratávať všetky panely a museli vypíliť stromy, aby sa dostali k obydliam. Naďalej je to hasené z hasiacich plošín. Museli sme ich umiestniť ďalej od bytového domu, lebo ak by došlo k zrúteniu čo i len zateplenia, tak by to mohlo mať následky na životoch hasičov. Musia byť veľmi opatrní,“ vysvetlila Saková.

18:37 – Príčinou tragédie v Prešove má byť výbuch plynu v šachte na deviatom poschodí.

18:29 – „Slovensko nečelilo v novodobej histórii takémuto vážnemu požiaru obytnej budovy s toľkými zranenými a škodami. Oficiálne potvrdených je päť obetí, ale je jasné aj podľa očitých svedkov, že pravdepodobne počet narastie,“ povedal Pellegrini.

18:17 – Likvidačné práce budú pokračovať do ranných hodín. Informovala o tom ministerka vnútra Denisa Saková na sociálnej sieti.

„Na mieste tragickej udalosti momentálne pokračujú likvidačné práce pomocou výškovej techniky. Na mieste zasahovalo 83 profesionálnych a 26 dobrovoľných hasičov, záchranná zdravotná služba, polícia, ozbrojené sily a mestská polícia,“ uviedla ministerka. „Na miestach určených na sústredenie obyvateľov postihnutých touto udalosťou pomáhajú aj psychológovia Policajného zboru, Hasičského a záchranného zboru a Ozbrojených síl SR,“ dodala.

18:11 – Niekoľko ohnísk sa už hasičom podarilo dostať pod kontrolu. Úplne zhoreli najvyššie štyri poschodia. Hasenie pokračuje zvonku z výškovej techniky, ktorú hasiči pravidelne presúvajú, informoval HaZZ.

18:00 – Premiér Peter Pellegrini novinárom povedal: „Stále nemôžeme povedať, aký bude konečný počet obetí. Na mieste zasahujú všetky zložky, je to obrovská tragédia. Na krízovom štábe sa dohodneme na ďalšom postupe a spôsobe pomoci.“

Zdroj: Dnes24.sk

17:39 – Primátorka Prešova Andrea Turčanová ďakuje za pomoc.

„Srdečne všetkým ďakujeme za jedlo a šatstvo, ktoré nosíte do našich záchytných bodov. Momentálne však už máme dostatok materiálnej pomoci. Ak chcete pomôcť týmto ľuďom a rodinám v núdzi, môžete tak urobiť príspevkom na oficiálny účet vytvorený mestom.“

17:35 – Krízový štáb: Mestskí policajti idú kontrolovať byty vo vedľajších bytovkách. Musia evakuovať ľudí, ktorí vo vnútri behajú s baterkami. Elektrinu už všade v okolitých budovách vypli.

17:25 – Na Hlavnej ulici až do zajtrajšieho rána bude vypnuté osvetlenie vianočného stromčeka.

17:22 – Košice reagovali na nešťastie v Prešove, vyjadrilo pozostalým v Prešove úprimnú sústrasť.

„Primátor Jaroslav Polaček sa spojil s primátorkou Prešova a ponúkol ubytovanie a pomoc pre ľudí zasiahnutých nešťastím. Zaujímal sa aj o zdravotný stav obyvateľov bytovky a ocenil prácu všetkých záchranných zložiek, ktoré sa podieľajú na zmierňovaní následkov tejto tragédie,“ uviedol hovorca mesta Vladimír Fabian.

17:20 – Novinári čakajú na príchod premiéra Pellegriniho, ktorý by mal doraziť o 18:30 hod.

17:05 – Hasiči stále pracujú aj po zotmení na uhasení požiaru. Priestor okolo bytovky je ohradený policajnými páskami.

17:02 – V jedálni na SZŠ DSA Mukačevská sa hromadí jedlo a deky pre otrasených ľudí z vybuchnutého domu. Ľudia sú v traume, stále prichádzajú ďalší.

16:42 – Policajti zabezpečujú ubytovanie ľuďom z vybuchnutého domu. „Pre vlastníkov zničených bytov a ďalších obetí tejto tragédie poskytujeme 200 lôžok na policajnej škole a ubytovni na Popradskej ulici v Košiciach,“ informuje polícia.

16:36 – Hasiči pokračujú v hasebných prácach pomocou výškovej techniky. Všetky byty do 8. poschodia boli prehľadané bez nálezu ďalších osôb. Na mieste sa už približne hodinu nachádza aj tím MUSAR na vyhľadávanie osôb zo závalov, ktorý je pripravený v pohotovosti.

„Hasiči budú zabezpečovať prevoz pre približne 10 osôb na interné oddelenie, ktorých lieky a iné zdravotnícke pomôcky zostali v poškodenom objekte a nie je možné sa k nim dostať. Pripravuje sa tiež prehľadávanie okolitých bytových domov, ktoré mohla zasiahnuť tlaková vlna a momentálne sú bez prívodu elektriny a plynu,“ informuje HaZZ.

16:30 – OZ Podaj ďalej otvorilo zberné miesto na Požiarnickej 17, ktoré bude otvorené až do dovolania. Obyvatelia sem môžu nosiť balené jedlo (paštéty, vody, pečivo, croisanty, mlieko, čaje), drogériu (zubné kefky, pasty, mydlá, vlhčené utierky, servítky, vložky), uteráky, deky, posteľnú bielizeň, ponožky, papuče, mikiny, čiapky, šály, rukavice.

16:20 – Podľa odborníka na panelové konštrukcie zo Stavebnej fakulty Slovenskej technickej univerzity Andreja Bartóka dom, v ktorom vybuchol plyn, spadnúť nemôže. Opiera sa pri tom o fakt, že bytovka je postavená zo železobetónových panelov, ktoré stoja kolmo na seba a budova je dosť vysoká.

16:02 – Mesto Prešov zverejňuje číslo účtu, na ktoré môžu ľudia prispieť pre občanov postihnutých tragickým výbuchom:

Číslo transparentného účtu:

SK90 7500 000­0 0040 0859 1­229 Variabilný symbol: 6122019

16:00 – Zasahujúci hasiči už pomocou výškovej techniky evakuovali všetky osoby, ktoré vedeli vizuálne identifikovať.

Budova je od 6. poschodia vyššie celá v plameňoch. Tri najvrchnejšie poschodia sú úplne vyhorené, pričom pri výbuchu došlo k otvoreniu strechy.

Z dôvodu, že výbuch plynu spôsobil úplný kolaps vnútorného schodiska objektu, nie je možný vstup do budovy zvnútra.

Pomocou výškovej techniky sa hasiči dostali na 6. poschodie a snažia sa uhasiť prístupné byty. Postupne budú pokračovať aj na vyššie poschodia.

15:58 – Z objektu bolo doteraz evakuovaných 34 osôb, ošetrených bolo doposiaľ 39 obyvateľov bytového domu.

15:56 – Hasiči momentálne presúvajú výškovú techniku na druhú stranu budovy pre efektívnejšiu hasebnú činnosť. Z dôvodu, že statici označili najvrchnejšie tri poschodia za nestabilné, vnútorné priestory opúšťajú všetci zasahujúci hasiči. Hasebné práce budú pokračovať z vonkajších priestorov.

15:55 – DÔRAZNÁ POŽIADAVKA OD POLÍCIE

Žiadame verejnosť, aby nezdieľala na verejnosti video, ktoré zachytáva pád osoby z poškodeného paneláku. V prípade, že na takéto video narazíte, ihneď ho nahláste administrátorom danej stránky, kde je video zverejnené (v rámci Facebooku ho nahlasujte priamo Facebooku).

15:44 – Ozbrojené sily vyčlenili na zásah aj šesť vrtuľníkov UH-60M Black Hawk a jeden vrtuľník leteckej a záchrannej a pátracej služby z Vrtuľníkového krídla Prešov

15:38 – Prezidentka Zuzana Čaputová na svojom FB:

„Veľmi ma zarmútila dnešná správa o tragédii v Prešove. Myšlienkami som so všetkými, ktorí sa teraz budú musieť vyrovnať s jej následkami a stratou najbližších. Pozostalým vyjadrujem hlbokú úprimnú sústrasť. Verím, že všetci, ktorí to potrebujú, dostanú adekvátnu pomoc. Ďakujem hasičom a ďalším záchranným zložkám za úsilie, ktoré venujú zraneným a tomu, aby predišli ohrozeniu ďalších životov, zdravia aj majetku ľudí.“

15:37 – Telekomunikačný operátor O2 hlási výpadok až 2–3 km od miesta výbuchu. Bol poškodený aj vysielač.

15:35 – Dnešný zápas volejbalovej extraligy mužov Prešov – Košice je zrušený.

15:30 – Potravinovú pomoc aktuálne zabezpečuje Slovenský Červený kríž a spoločnosť Lidl Slovensko. Jedlo bude občanom doručené do SZŠ DSA na Mukačevskej ulici č. 1 v Prešove.

15:28 – Informácie o núdzovom ubytovaní poskytujú pracovníci Mestského úradu v Prešove na tel. čísle: 051 3100 101

15:27 – Nešťastie si zatiaľ vyžiadalo viac ako 40 zranených.

15:20 – Vzhľadom na mimoriadnu situáciu, mesto Prešov ruší plánovaný Mikulášsky program o 16.00 hod. na Hlavnej ulici.

15:02 – „Do tejto chvíle sme v súvislosti s nešťastím ošetrili šesť pacientov. Z nich sú zatiaľ dvaja pacienti hospitalizovaní na oddelení úrazovej chirurgie s poraneniami hrudníka, hlavy a členka. Nikto nie je v ohrození života. Jedno dieťa s matkou je hospitalizované na oddelení pediatrie. Rovnako nie je v ohrození života,“ informovala hovorkyňa prešovskej fakultnej nemocnice Renáta Cenková.

14:52 – Podľa svedkov: Na vyšších poschodiach padlo schodisko, ľudia sú uväznení na chodbách a v bytoch.

14.48 – Práve potvrdili piatu obeť.

14:45 – Na mieste zasahuje viac ako 60 profesionálnych a 25 dobrovoľných hasičov.

14:44 – Do Prešova smerujú aj špeciálni banskí záchranári z Hornonitrianskych baní Prievidza. Potvrdila pre SME Adriana Siváková, hovorkyňa Hornonitrianskych baní .

14:36 – Horí už päť poschodí bytovky. Hasičom sa nedarí dostať požiar pod kontrolu.

14:34 – Na facebooku vznikla skupina na pomoc ľuďom, ktorých postihla tragédia .

14:20 – Hlásia zatiaľ 4 obete. Počet zranených nevedia, pretože stále pribúdajú, hovorí Alena Krčová z Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby.

14:13 – Primátorka priznáva, že v bytovke sa ešte stále nachádzajú ľudia.

14:07 – „Žiaľ, sú aj obete na životoch a veľa zranených,“ povedala primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

14.02 – Polícia vytláča divákov. Hasiči varujú, že sa bytovka môže kedykoľvek zrútiť. 13:56 – Známa je zatiaľ jedna obeť. Zrútila sa z deviateho poschodia. Predpokladá sa viac obetí.

13:55 – Záchranári pília stromy v okolí, aby uvoľnili prístup ďalším záchranárom.

13:43 – Na miesto smeruje premiér Peter Pellegrini, ministerka vnútra Denisa Saková a ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská.

13:41 – Niekoľko osôb je podľa svedkov aj na streche. Situáciu komplikuje vietor. Hasiči pracujú z dvoch strán bytovky.

13:40 – Výbuch plynu bolo počuť až na druhej strane Prešova na sídlisku Sekčov.

13:37 – Pre výbuch plynu na Mukačevskej ulici v celom meste kolabuje doprava, riadi ju polícia.

13:32 – Požiar sa šíri ďalej po celej bytovke, na balkónoch vidieť uväznených ľudí.

13:31 – Vojaci usmerňujú evakuovaných ľudí do blízkej školy.

13.29 – Hasiči a polícia postupne evakuujú aj okolité bytovky. Zároveň sa snažia dostať dav prizerajúcich sa čo najďalej od miesta nešťastia.

13.29 – Na miesto smeruje Modul pátracích a záchranárskych činností stredného rozsahu v mestskom prostredí, tím zo Záchrannej brigády HaZZ v Žiline na vyhľadávanie osôb zo závalov, ťažká technika zo Záchranných brigád HaZZ v Humennom a Žiline a štábne vozidlo HaZZ z Košíc. Na miesto smerujú hasiči z Prešova, Sabinova, Košíc, Levoče a Bardejova a tiež evakuačný autobus HaZZ.

13.28 V blízkej škole na Mukačevskej ulici zriadili krízový štáb

Aktualizované 13:34: Hasiči momentálne zasahujú pri požiari bytového domu v Prešove, kde došlo k výbuchu plynu. Ako TASR informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) 25 hasičov bolo vyslaných na Mukačevskú ulicu do Prešova, kde došlo k výbuchu plynu. Podľa informácií Polície SR hrozí kolaps budovy a ďalšie výbuchy.

„Na miesto sme vyslali až šesť posádok záchrannej zdravotnej služby, aby pomohli zraneným. Zatiaľ nemáme úplné informácie o ich počte či prípadných obetiach,“ uviedla pre TASR hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Alena Krčová.

Z bytovky vypadla najmenej jedna osoba z balkóna. Niekoľko osôb by sa podľa svedkov malo nachádzať aj na streche. Informujú o tom polícia a hasiči na sociálnej sieti. Na miesto udalosti smeruje premiér Peter Pellegrini.

Sú zrejme aj obete

„Plyn mal vybuchnúť v jednom z bytov v 12-podlažnej bytovke pred 12.15 h. Podľa ohlasovateľa udalosti by sa na mieste mali nachádzať aj obete, avšak zasahujúci hasiči túto informáciu zatiaľ nepotvrdili,“ povedala Farkasová. Podľa predbežných informácií malo k výbuchu plynu dôjsť medzi 9. a 12. poschodím, pričom je zrútená konštrukcia schodiska a hrozí celkový kolaps budovy.

Svedkovia na mieste potvrdili, že niekoľko obyvateľov bytovky by sa malo nachádzať na streche budovy. Na miesto smeruje MUSAR (Modul pátracích a záchranárskych činností stredného rozsahu v mestskom prostredí) tím zo Záchrannej brigády HaZZ v Žiline na vyhľadávanie osôb zo závalov, ťažká technika zo Záchranných brigád HaZZ v Humennom a Žiline a štábne vozidlo HaZZ z Košíc.

Na miesto smerujú hasiči z Prešova, Sabinova, Košíc, Levoče a Bardejova a tiež evakuačný autobus HaZZ. „Aktuálne informácie týkajúce sa výbuchu plynu v bytovom dome v Prešove budeme aktualizovať iba prostredníctvom facebookovej stránky Prezídia HaZZ,“ doplnila Farkasová.

MIMORIADNY STAV V CELOM MESTE

Primátorka Andrea Turčanová vyhlásila od 12:35 na území mesta Prešov mimoriadnu situáciu. Momentálne prebiehajú na mieste záchranné práce. V krátkom čase zasadne krízový štáb, informoval hovorca Vladimír Tomek.

Zdroj: Facebook
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM