Aktualizované Barbara Dallosová Krimi

Vo vzduchu sa zrazili dve lietadlá: Na mieste nešťastia minister, aj špeciálne jednotky! FOTO

Zrážka dvoch športových lietadiel zmobilizovala hasičov i záchranárov. V lietadlách malo byť 40 ľudí, 7 z nich nehodu neprežilo. Do fakultnej nemocnice v Trenčíne previezli štyroch zranených.

Ilustračný obrázok k článku Vo vzduchu sa zrazili dve lietadlá: Na mieste nešťastia minister, aj špeciálne jednotky! FOTO
Zdroj: TASR

Pri zrážke dvoch športových lietadiel pri obci Červený Kameň zahynulo sedem ľudí. Informovala o tom Zuzana Farkasová z hasičského prezídia. V lietadlách boli podľa Juraja Deneša z Leteckého a námorného vyšetrovacieho útvaru parašutisti-výsadkári. V oboch lietadlách sa vraj nachádzalo 40 ľudí. ,,Zásah práve prebieha, sú tam pozemné ambulancie a zasahujú aj vrtuľníky," uviedol Andrej Hirjak z Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OSZZS).

Do Fakultnej nemocnice (FN) v Trenčíne previezli štyroch ľudí. Ako informovala Alena Šmatláková zo sekretariátu nemocnice, všetci zranení sú pri vedomí a komunikujú. „Momentálne prebieha diagnostický proces, takže sa nevieme zatiaľ vyjadriť k rozsahu ich zranení. Malo by ísť však o ľahšie poranenia,“ povedala.

„V prvom lietadle zahynula dvojčlenná posádka, všetkým parašutistom sa ale podarilo vyskočiť. V druhom zahynula tiež dvojčlenná posádka a traja parašutisti,“ povedal Gyenes. Podľa neho by už nikto nemal byť nezvestný.

Na miesto bol vyslaný aj vrtuľník letky ministerstva vnútra. Povolali aj špeciálne jednotky na štvorkolkách a šesťkolkách, ktoré budú pátrať po členoch posádky v ťažko dostupnom teréne. Na miesto už dorazil prezident HaZZ Alexander Nejedlý. Odcestoval tam aj minister zdravotníctva Viliam Čislák. „Okamžite vyzval všetky nemocnice v blízkosti miesta tragédie, aby boli v pohotovosti a pripravili sa na potrebné poskytovanie starostlivosti,“ informoval hovorca rezortu Peter Bubla.

Podľa Juraja Gyenesa z Leteckého a námorného vyšetrovacieho útvaru ešte nie je známa presná príčina nehody. Ako ďalej uviedol, pri nácviku hromadného zoskoku na sobotňajší letecký deň na letisku v Slávnici pravdepodobne jedno z lietadiel prudko kleslo, a tak došlo k zrážke.

Všetky záchranné zložky sú sústredené na futbalovom štadióne v obci Červený Kameň. Na mieste zasahuje vyše 30 hasičov. Z toho 20 je profesionálnych z Dubnice nad Váhom a Trenčína. Jedenásť dobrovoľníkov je z Mikušoviec a Červeného Kameňa. Na miesto nehody smeroval aj vrtuľník letky ministerstva vnútra.

K nehode boli vyslané aj tri posádky Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE. „Ako prvá letela na pomoc posádka zo strediska Trenčín. Následne boli na pomoc privolané aj vrtuľníky zo strediska Žilina a Banská Bystrica, ktoré sú vybavené palubným navijakom do ťažko prístupného terénu,“ informovala Zuzana Turočeková z AIR -TRANSPORT EUROPE.

Žilinský vrtuľník s posádkou podľa nej lokalizoval miesta, kde sa lietadlá nachádzali a do terénu k jednému z lietadiel vysadil lekára. Na mieste v tom čase zasahovali hasiči. Vrtuľník z Trenčína poskytol rýchly prevoz veliteľovi zásahu medzi miestom nehody a letiskom Slávnica. Všetky tri vrtuľníky neskôr pristáli na ihrisku v obci Červený Kameň. „Pred niekoľkými minútami vzlietla banskobystrická posádka späť na svoje stredisko. Vrtuľníky zo Žiliny a Trenčína ostávajú do odvolania na ihrisku pre prípad potreby ich zásahu,“ dodala.

K zrážke dvoch športových lietadiel došlo dnes predpoludním pri Červenom Kameni v okrese Ilava. Podľa prvých informácií sa jedno lietadlo zrútilo do ťažko prístupnej oblasti sedla Chotuč a druhé asi dva kilometre od obce Červený Kameň. Po nezvestných osobách stále prebieha pátranie. Na mieste zasahujú hasiči z Dubnice nad Váhom a Trenčína.

Prečítajte si aj: Letecká tragédia na Považí: Jedno z lietadiel padlo len niekoľko desiatok metrov od školy, výpoveď očitého svedka!

Minister o leteckej tragédii na Považí: Toto zatiaľ vieme

Zrážka dvoch lietadiel zmobilizovala hasičov
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM