Magazín

Horúčavy predstavujú obrovskú záťaž pre psy a mačky! Ako predísť kolapsu z tepla?

Prvým príznakom prehriatia zvieraťa býva zrýchlené dýchanie. Zasiahnite skôr, ako bude neskoro!

Ilustračný obrázok k článku Horúčavy predstavujú obrovskú záťaž pre psy a mačky! Ako predísť kolapsu z tepla?
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Vysoké denné teploty predstavujú obrovskú záťaž pre psy a mačky. Ich organizmus sa prehrieva skôr, pretože nedokážu ochladzovať svoje telo potením v takom rozsahu ako ľudia. Väčšina prípadov prehriatia zvierat vzniká pre chybu človeka, uviedol prezident Komory veterinárnych lekárov SR Ľubomír Kráľ.

Kolapsy z tepla

Hlavný spôsob termoregulácie psov a mačiek spočíva vo vydychovaní vzduchu s vyplazeným jazykom, hovorí Kráľ. Veterinárni lekári zaznamenali u psov kolapsy z tepla po fyzickej záťaži, prípadne prehriatia psov a mačiek ponechaných na chvíľu v aute alebo na priamom slnku bez možnosti ukrytia sa v tieni.

Prvým príznakom prehriatia zvieraťa býva zrýchlené dýchanie. Postupne sa pridávajú rôzne klinické prejavy od slinenia, zvýšenej teploty, zmeny sfarbenia jazyka a slizníc, cez nepokoj, dezorientáciu, zvýšený pulz, lapanie po dychu, chvenia svalov, zvracanie, hnačku, záchvaty, celkovú slabosť, poukazuje Kráľ.

Čo robiť, ak sa psík prehreje?

V prípade prehriatia domáceho miláčika je nevyhnutné zviera premiestniť z tepla do chladnejšieho priestoru. „Ochladenie tela zabezpečíme obkladom z uterákov, ktoré sú opakovane namáčané v studenej vode, vyžmýkané a prikladané najmä na oblasť hlavy, krku, hrudníka, slabín,“ uvádza Kráľ. Dopĺňa, že psovi či mačke by sme mali ponúknuť vodu, avšak v malých množstvách. Pre možnú eskaláciu klinických prejavov je potrebné okamžite vyhľadať odbornú veterinárnu pomoc.

Kráľ preto radí, aby mali psy vonku vždy možnosť voľne sa ukryť do tieňa v rámci záhrady alebo domu. „Bez ohľadu na teplotu vonkajšieho prostredia musí mať domáci miláčik neustále k dispozícii čerstvú pitnú vodu. Obzvlášť v čase horúčav by nedodržanie tohto základného pravidla mohlo mať fatálne dôsledky,“ podotýka. Misku s vodou je treba umiestniť mimo priameho pôsobenia slnečných lúčov.

Pes v byte a aute

Pre tie zvieratá, ktoré žijú v byte, je potrebné zabezpečiť chladný priestor s dobrým prúdením vzduchu. „Vítané je ochladenie bytového priestoru klimatizáciou, len dať pozor, aby zviera nebolo tesne v jej blízkosti, alebo minimálne zatieniť priestor závesmi či roletami,“ radí Kráľ. Dodáva, že na ochladenie poslúžia aj samochladiace podložky z hydrofóbnych vlákien.

Kráľ zdôrazňuje, že psov netreba nikdy nechávať počas horúčav v zaparkovanom aute a to ani na krátky čas. V teplé dni by sa majitelia mali so svojim miláčikom vyhýbať tréningom, turistike či pohybu po horúcich povrchoch ako asfalt, betón a štrk. „Aj prechádzky je potrebné presunúť do ranných alebo večerných hodín, kedy teplota prostredia nie je pre organizmus nebezpečná,“ poznamenal veterinár.

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM