Rôzne

FOTO: Hotel Kyjev má v Kodani svoju „dvojičku“. Presvedčte sa sami!

Hotel Kyjev a SAS Royal Hotel v Kodani sú si veľmi podobné už na prvý pohľad. A to nielen zvonka, ale aj zvnútra. Ako je to možné?

Zdroj: YouTube.com

Architekti sa pri tvorbe v Bratislave neraz inšpirovali prácou kolegov v zahraničí. Svedčí o tom aj budova opusteného Hotela Kyjev.

Autorom komplexu budov Prior a Kyjev na Kamennom námestí je slovenský architekt Ivan Matušík, ktorý za obchodný dom Prior získal v roku 1969 prestížnu cenu Dušana Jurkoviča.

Nápadne podobné

Jeho dielo sa ale nápadne podobná na dielo dánskeho architekta a dizajnéra Arne Jacobsena. Je preto možné, že inšpiráciu pri práci na budove Hotela Kyjev mohol Matušík nájsť počas cesty do Škandinávie, a to v budove SAS Royal Hotel v Kodani.

Matušík sa pritom inšpiroval nielen vonkajším vzhľadom hotela, ale aj interiérom. Keď si totiž porovnáme fotografie vnútorného točitého schodiska v oboch hoteloch, podobnosť je jasná.

Čo ešte majú tieto dve budovy okrem veľmi podobnému vzhľadu spoločné? „Obe budovy sa vo svojom čase dočkali istej kontroverzie. Jacobsenovo dielo označovali kritici za sklenenú cigaretovú krabičku, pre Matušíkov hotel a obchodný dom zbúrali celý blok historickej zástavby. SAS Royal Hotel je označovaný za prvý “designhotel” na svete, podobnosť Hotela Kyjev s kodanskou budovou vzbudzuje otázky,“ uvádza portál kamennenamesti­e.sk.

zdroj: kamennenamestie.sk

Hotel Kyjev má v Kodani svoju „dvojičku“
4
Galéria
Zdroj: Zachráňme hotel Kyjev FB
Hotel Kyjev
54
Galéria

Ak chcete dostávať pravidelný prísun aktualít z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM