Rastislav Búgel Zo Slovenska

Hotelieri majú hlavy v smútku: Turisti sa BOJA medveďov a hromadne RUŠIA rezervácie!

Množiace sa správy o výskyte medveďov poriadne vystrašili množstvo turistov. Rozhodli sa preto zrušiť svoje rezervácie ubytovania.

Ilustračný obrázok k článku Hotelieri majú hlavy v smútku: Turisti sa BOJA medveďov a hromadne RUŠIA rezervácie!
Zdroj: TASR/František Iván , Jedľové Kostoľany

Niektorí slovenskí hotelieri tvrdia, že správy o výskyte medveďov poškodzujú cestovný ruch. Viacerí dovolenkári sa totiž rozhodli zrušiť svoje rezervácie ubytovania aj v lokalitách, kde sa bežne naša najväčšia šelma nevyskytuje. Informuje o tom portál spravy.rtvs.sk.

Také niečo ešte nezažil

Turisti to odôvodňujú tým, že majú strach, že ich medveď napadne počas pohybu v prírode. „Strach zo slovenských medveďov premohol mojich rodinných príslušníkov natoľko, že ma požiadali o zmenu miesta dovolenky,“ znie časť e-mailu zákazníka, ktorý sa rozhodol zrušiť rezerváciu v penzióne v Dolnom Kubíne.

Prevádzkovateľ penziónu hovorí, že sa s takýmito obavami z medveďov za dvadsať rokov ešte nestretol. „Toto je prvý prípad, ktorý mám aj písomne doložený. Boli prípady tohto roku na jar, kde sa ľudia telefonicky dopytovali, ale nedošlo k zrušeniu rezervácie,“ cituje portál jeho slová.

Problémy aj na Liptove

Medzi turisticky najnavštevovanejšie regióny patrí Liptov. Aj tam sa s podobnými problémami začali stretávať pred blížiacou sa hlavnou sezónou.

„Sú dopyty na medveďov a sú aj niektoré zrušené rezervácie. Pri ubytovacích zariadeniach sme nezaznamenali žiadny problém, pretože je tam čulý ruch a návštevníci sa tam pohybujú,“ povedala pre spravy.rtvs.sk hovorkyňa Oblastnej organizácie cestovného ruchu Liptov Katarína Šarafínová.

Je to len bublina?

Pracovníci v oblasti cestovného ruchu sa zhodli na tom, že za situáciu môžu hlavne prehnané emócie, čo sa týka informovania o výskytoch medveďov. „Je to len nejaká bublina a dovolenka na Slovensku je bezpečná. Ak niekto chce vidieť medveďa, tak nech navštívi kontaktnú zoo,“ dodala Šarafínová.

Ak chcete mať istotu, prechádzajte sa iba po vyznačených turistických chodníkoch a počas túry sa rozprávajte, tlieskajte alebo pískajte. Hoci sa totiž medvede ľuďom vyhýbajú, napríklad v hustej vegetácii mimo vyznačených chodníkov si turistov nemusia všimnúť.

„Pokiaľ turisti chodia po vyznačených turistických chodníkoch, nechodia na prechádzky v skorých ranných hodinách alebo večerných, kedy je už tma, tak žiadne nebezpečie by hroziť nemalo,“ vysvetľuje hovorkyňa národnej agentúry Slovakia travel Zuzana Eliášová.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM