Aktualizované ELA Rôzne

Hromy a blesky nad nami: Pripravte sa na extrémy počasia a VÝSTRAHY!

Po búrlivom víkende, ktorý priniesol na naše územie veľmi nebezpečné počasie a škody na majetku, prichádzajú opäť intenzívne prejavy počasia.

Ilustračný obrázok k článku Hromy a blesky nad nami: Pripravte sa na extrémy počasia a VÝSTRAHY!
34
Galéria
Zdroj: TASR

Aktualizované 9:27: Búrky možno očakávať v celej krajine s výnimkou Bratislavského a Trnavského kraja, okresu Šaľa v Nitrianskom kraji a okresov Myjava a Nové Mesto nad Váhom v Trenčianskom kra­ji.

Predpokladaná intenzita a výskyt dažďa sú v danom ročnom období a oblasti bežné, ale môžu spôsobiť škody menšieho rozsahu. „Tento jav predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity,“ varujú meteorológovia.

Veľké krúpy, zatopené pivnice, strhnuté strechy a lokálne povodne. Po takomto vyčíňaní počasia, ktoré bolo počas víkendu, sa nad Slovensko vracajú podobné predpovede.

„Nad východným Balkánom sa bude udržiavať oblasť nižšieho tlaku vzduchu, ktorá sa len veľmi pomaly bude pohybovať smerom k severu. Okolo tejto oblasti bude opäť prúdiť teplejší a vlhší vzduch, ktorý sa bude labilizovať, preto sa bude veľmi dobre dariť prehánkam a búrkam,“ informuje portál iMeteo.sk.

V stredu a vo štvrtok hrozia na našom území opäť početné prehánky a búrky, ktoré zasiahnu mnohé miesta nášho územia a opäť budú intenzívne.

Búrky môžu na naše územie prinášať krúpy a výdatnejšie zrážky, ktoré budú opäť spôsobovať na našom území početné problémy. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal od stredy 12:00 hodiny do 22:00 hodiny a štvrtok od 12:00 hodiny do 20:00 hodiny výstrahu 1. stupňa pre VŠETKY regióny.

„Je zvýšená pravdepodobnosť búrok s krúpami, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. S búrkami môžu byť spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 – 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 18 – 23 m/s (65 – 85 km/h). Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ informuje SHMÚ na svojom webe.

Pri spomínaných búrkach je možný prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov: stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov.

Pozrite si v galérii, aké škody napáchalo počasie cez víkend.

Nedeľné búrky a záplavy
34
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM